{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski naučnik uzgaja organe u ovčijoj utrobi

S
5.5.2009. u 20:59
0
9
Japanski naučnik uzgaja organe u ovčijoj utrobi
0
Japanski naučnik uzgaja organe u ovčijoj utrobi
Stelios Arcadiou
Japanski naučnik Yutaka Hanazono tvrdi da je umjetnim putem u utrobi ovce uzgojio umjetni pankreas, piše The Times.
Organ kojeg je Hanazono uzgojio potiče od matičnih ćelija majmuna, a slijedeći korak je, kako tvrdi, eksperiment s ljudskim matičnim ćelijama.

Hanazono smatra da bi na ovaj način ovce mogle postati 'hodajuće banke' ljudskih organa kao što su jetra, koža, pankreas, te čak i srce.

'Došlo se do velikog napretka u nauci i medicini. Ukoliko ovce budu proizvodile ljudske organe, to će biti historijski medicinski prevrat. Dokazali smo da uzgoj organa in vivo (na živim organizmima) funkcionira daleko bolje nego in vitro (u testnim tubama) što je samo po sebi velika stvar', izjavio je Hanazono.

Japanci se nadaju da će ovo riješiti njihove komplikovane zakone o doniranju organa zbog kojih često moraju napuštati domovinu da bi dobili organ. Naime, u Japanu se smrt proglašava nakon prestanka rada srca, kad su organi već neiskoristivi, dok se tzv. 'moždana smrt', kad se organi mogu iskoristiti, ne priznaje.

Ovo nije prvi slučaj umjetnog uzgajanja organa. Godine 1997. Dr Jay Vacanti uzgojio je ljudsko uho na leđima miša, a 2007. dva su naučnika iz Nevade kreirala ovcu koja je imala 15% ljudskog genetskog materijala što su napravili ubrizgavanjem ljudskih matičnih ćelija u fetus ovce.

Prošlog mjeseca je Stelios Arcadiou, kontroverzni australijski umjetnik, otkrio da je na ruku implantirao ljudsko uho, a koreanski naučnici tvrde da su klonirali pse koji sjaje u mraku ubrizgavajući im gene uz koje pocrvene pri dodiru s UV zrakama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: