Nauka
0

Japanski izumitelji rekonstruirali glasove Da Vincija i Mona Lise

FENA
Japanski izumitelji su saopćili da su "rekonstruirali glasove" Mona Lise i Leonarda da Vincija prilikom reklamne promocije američke superprodukcije "Da Vincijev kod" u Japanu.

Uz pomoć portreta Mona Lise i slikara, izumitelji u jednom specijliziranom laboratoriju za akustiku analizirali su morfologiju njihovih lica kako bi rekonstruirali glasove služeći se metodama koje se koriste u kriminalmnim istragama.

Krenuvši od slavnog portreta, Mastumi Suzuki, šef laboratorija i bivši inžinjer u policiji, utvrdio je da je žena bila visoka 168 centimetara, što odgovara relativno dubokom glasu za jednu ženu.

"Ne možemo sa igurnošću znati kojeg je ona rasta. Izmjerili smo dužinu srednjeg prsta njene desne ruke", poredeći ga s prosječnim rastom Talijanki", objasnio je on.

Mona Lisa bi mogla imati malo nazalan glas zbog širine nosa, kazao je japanski inžinjer.

Glas Leonarda da Vincija je rekonstruiran na osnovu slavnog portreta talijanskog slikara, s bijelom bradom, u 60. godini.

"Brada je pojela dobar dio njegovog lica na tom portretu, pa nismo mogli precizno utvrditi morfologiju njegovog lica. Mislimo da mu je vilica bila velika i četvrtasta, što odgovara blagom i dubokom glasu", precizirao je Suzuki.

Glasovi Mona Lise i Da Vincija se mogu slušati na internet adresi: http:/promotion.msn.co.jp/davinci/voice.htm.