{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanci uspjeli lansirati najmanju raketu na svijetu u Zemljinu orbitu

4.2.2018. u 13:28
22
25
Japanci uspjeli lansirati najmanju raketu na svijetu u Zemljinu orbitu
22
 
Iako joj prošle godine nije pošlo za rukom, japanska agencija za istraživanje svemira JAXA konačno je uspješno lansirala najtanju i najmanju raketu na svijetu u Zemljinu orbitu.
Iz JAXA-e kažu kako je lansiranje rakete modela SS-520-5 bio demonstracioni eksperiment. Raketa je na sebi nosila satelit TRICOM-1R od tri kilograma koji je brzo ostavila u orbiti. Uz pomoć ovog satelita uposlenici JAXA-e moći će posmatrati Zemlju s nekoliko kamera.

Nakon uspješnog lansiranja SS-520-5, Japanci se mogu pohvaliti kako su s najmanjom raketom na svijetu isporučili satelit u orbitu. Podsjećamo, prošlogodišnje lansiranje rakete nije dobro prošlo jer se raketa srušila zbog otkazivanja motora.

Ova raketa duga je 9,54 metara, promjer joj iznosi 0,52 metra, a teška je 2,6 tone. SS-520 je koštala skoro pet miliona dolara.

Misija JAXA-e još jedan je pokazatelj kako svemirska industrija teži prema korištenju manjih vozila za isporuku manjih tereta u svemir. Novozelandska kompanija Rocket Lab prošlog mjeseca je uspješno lansirala malu raketu Electron dostavljajući četiri satelita u Zemljinu orbitu. Iz JAXA-e se nadaju kako će SS-520-5 koristiti za prijevoz komercijalnog tereta do 140 kilograma.

Male rakete dizajnirane su da prenose mali teret te smanje troškove malim kompanijama koje sebi ne mogu često priuštiti put do svemira kao kompanije SpaceX, Orbital ATL ili United Launch Alliance.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: