Nauka
0

Japanci odlučni u traženju "malih zelenih"

Sarajevo-x.com
Japanski astronomi čvrsto su odlučili da će učiniti sve da riješe misteriju postojanja "malih zelenih" u velikom svemiru, a za taj zadatak uspjeli su okupiti dosad najveći broj zvjezdarnica.

Preko deset zvjezdarnica širom Japana uključilo se u ovaj zanimljivi projekat. Još im samo preostaje da tačno odrede i zvijezdu koja bi mogla biti potencijalni dom za vanzemaljsku civilizaciju i skoncentrišu se na njeno proučavanje.

"Svako se bar jednom u životu zapita da li je svemir beskonačan i da li u njemu zaista postoje druge neotkrivene civilizacije.”, izjavio je Shinya Narusawa, šef tima japanskih istraživača.

S obzirom da se radi o većem projektu sa velikim brojem učesnika, Narusawa smatra da će biti mnogo lakše identifikovati signale čiji su izvor umjetne tvorevine, kao npr. mašine, i signale čiji su izvori prirodni. Zvjezdarnice će tako dobilti zadatak da snimaju jednu određenu zvijezdu nekoliko noći tokom sljedeće godine i da analiziraju primljene svjetlosne i radio signale.

Ovo ipak nije prvi put da su Japanci pokušali da riješe misteriju postojanja vanzemaljaca. Naime, prošle godine japansku javnost uznemirila je pojava neidentificiranih letećih objekata, čije je postojanje japanska vlada oštro negirala.