Oborio rekord
0

Japanac izračunao broj Pi na pet triliona decimala

Sarajevo-x.com
Shigeru Kondo
Shigeru Kondo
Japanski naučnik Shigeru Kondo oborio je svjetski rekord u izračunavanju numeričke vrijednosti broja Pi. Naime, on je na računaru kućne izrade došao do broja od pet triliona decimala.

Prethodni rekord u izračunavanju broja Pi postavio je francuski inženjer, koji je također na računaru kućne izrade izračunao numeričku vrijednost broja Pi na 2,7 triliona cifri.

Kako prenosi agencija "Kyodo", Kondu je za iračunavanje odnosa opsega i promjera kruga bilo potrebno 90 dana i sedam sati.

Japanski naučnik kaže da su to bili mukotrpni i naporni dani, a čitav projekt je jednom zamalo otišao u propast jer je iskočio osigurač u trenutku kada je njegova kćerka upalila fen da osuši kosu. Na sreću, podaci su spremljeni zahvaljujući tome što računar ima mogućnost 10-minutnog prebacivanja na pričuvni izvor energije.

Inače, izrada računara uz pomoć kojeg je došao do broja od pet triliona decimala, koštala je Konda 13.000 eura. Naime, samo hard disk ima kapacitet od 32 terabajta. Također, Kondo se požalio da je računar trošio strašno mnogo električne energije te je morao plaćati ogromne račune, a tokom ljeta je morao dodatno uključivati ventilatore kako bi rashladio mašinu.

Ipak, Japanac je sretan što je uspio oboriti rekord i izračunati broj Pi na pet triliona decimala. Sada svoj rekor želi ubilježiti u Guinnessovu knjigu rekorda, a nakon toga će nastaviti rad na svom projektu. Naime, on želi izračunati vrijednost broja Pi na 10 triliona decimala.