Tvrdnje antropologa
0

Jače kosti lica kod muškaraca su "posljedica" borbe za ženu

Sarajevo-x.com
Antropolozi tvrde kako su muževne crte lica, guste obrve i jače kosti lica kod muškaraca zapravo posljedica borbe za žene u prahistorijskom dobu. Kako tvrde, u borbi sa suparnikom mogli su preživjeti samo muškarci koji su imali veću fizičku snagu, jaču čeljust i tvrđu lobanju. Upravo zbog toga su se kod muškaraca razvile deblje kosti čeljusti, kao i mnogo jače čeone kosti nego kod žena.

Američki antropolozi također tvrde kako su se kao posljedica borbe za prevlast kod muškaraca više razvili mišiće, a zbog toga su i viši i jači od žena.

Naučnik David Puts, koji je vodio ovo istraživanje istakao je kako su za razliku od mnogih vrsta životinja, muškarci i žene približno iste visine, ali kod muškaraca se mišići više razvijaju, dok kod žena mišiće uglavnom zamjenjuje masnoća.

"U prosjeku, muškarci su od žena viši samo 15 centimetara, ali prosječan muškarac je jači od 99,9 posto žena", kazao je naučnik Puts sa Univerziteta Pennsylvania.

Muškarci su, također, daleko agresivniji od žena, a naučnik Puts dodaje i to da je muški glas dublji iz razloga što on time pokazuje svoju dominaciju.

Američki naučnik je dodao i to da je borba za ženku karakteristična samo za životinje koje obitavaju na zemlji, dok kod ptica i insekata, ili pak životinja koje žive u moru nema nasilnog rivalstva među mužjacima i to iz razloga što je mužjacima veoma teško da se bore na svim frontovima.