Nijemac se osjeća dobro
0

Izvedena prva transplantacija obje ruke

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački farmer kojem su transplantirane obje ruke, u prvoj operaciji te vrste na svijetu, u srijedu je izjavio da ga je preplavilo zadovoljstvo nakon buđenja iz narkoze kada je shvatio da ponovo ima ruke.

Karl Merk, koji je prije šest godina doživio strašnu nesreću na farmi, dok je radio s kombajnom, izjavio je za AP kako isprva nije mogao vjerovati da je operacija uspjela.

"Bilo je zaista oduševljavajuće kad sam ponovo vidio da imam ruke," izjavio je 54-godišnjak koji se na konferenciji za novinare pojavio u crnoj majici bez rukava te se jasno moglo vidjeti gdje su njegove nove ruke pričvršćene.

"Ovo su moje ruke i ne dam ih nikome," rekao je novinarima u Minhenskoj univerzitetskoj klinici gdje će ostati skoro tri mjeseca, nakon provedene 15-satne operacije.

Trenutno se osjeća dobro i već može praviti jednostavne pokrete rukama, kao što je otvaranje vrata i pritiskanje prekidača za svjetlo. Glavni mu je cilj da bude u stanju sam da jede i da se oblači, kao i da vozi motocikl.

"Naša najluđa očekivanja dosad su se uveliko ispunila," nije krio zadovoljstvo Christoph Hoehnke, jedan od doktora.

Ovu zahtjevnu operaciju izvelo je ukupno 40 hirurga, anesteziologa, medicinskih sestara i drugog osoblja. Merk je operisan 25./26. jula, a dobio je ruke donora.

Doktori su istakli kako postoje indikacije da će u rukama izrasti nervi, ali i to da bi mogle proći i dvije godine prije nego ih mogne koristiti u potpunosti.

Postoji rizik od reakcije Merkovog imunološkog sistema, ali do sad nije bilo nikakvih znakova da bi njegov organizam mogao odbaciti nove ruke.