Nauka
0

Izumljena premosnica za mozak?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Čovjek sa teškim ozljedama mozga, koji je proveo 6 godina vegetirajući priključen na mašine za održavanje života, sada može jesti, gledati filmove, pričati sa svojom porodicom i pomalo se kretati. Novu priliku za život dobio je zahvaljujući premosnici (pacemakeru) za mozak.

Tridesetosmogodišnjak je prva osoba na kojoj se koristi ovaj revolucionarni uređaj. On je tokom pljačke bio udaren tvrdim predmetom u glavu koji mu je smrskao jedan dio lobanje. U stanju vegetiranja je proveo šest godina, ali zahvaljujući novom izumu koji stimulira mozak, on je sada prilično zdrav.

Dvije elektrode koje su usađene duboko u njegov mozak stimuliraju dijelove zadužene za svjesnost. One šalju impulse mozgu koji "naređuje" čovjeku da se probudi i postane svjestan svoje okoline.

Buđenje ovog čovjeka baca potpuno novo svjetlo na ozljede mozga i medicinsko stajalište o tim povredama. Ipak, s obzirom da ovo još nije istraženo područje, mnoga pitanja ostaju otvorena. Doktori vjeruju da bi ljudi kojima bi se ugrađivala moždana premosnica morali skoro cijeli svoj život provesti u zdravstvenim ustanovama, jer bi im bila potrebna medicinska pomoć.

Uređaj upućuje impulse na ciljani dio mozga i povezuje moždane sklopove koji nisu više samostalno funkcionalni.

Čovjek, čiji je identitet ostao zaštićen, nakon pljačke i smrskane lobanje vrijeme je provodio jedino u bolnici. Povremeno bi dolazio sebi i uspijevao progovoriti jednostavne riječi kao da i ne. Nije se mogao pomicati niti jesti samostalno.

S obzirom da doktori nisu predviđali da će se njegovo stanje poboljšati, predložili su njegovim roditeljima eksperiment s premosnicom. Rezultati su bili vidljivi odmah.

Njegovo stanje je još uvijek teško, ali postoji mogućnost da se zahvaljujući adekvatnoj medicinskoj njezi oporavi.