Izraelski privatni lander nije sletio na Mjesec, misija propala

Klix.ba
11.4.2019. u 21:44
240
141
Izraelski privatni lander nije sletio na Mjesec, misija propala
240
Izraelski privatni lander nije sletio na Mjesec, misija propala
Izraelska letjelica privatne firme SpaceIL nije uspjela sletjeti na površinu Mjeseca jer je "doživjela tehnički problem", saopćeno je iz kompanije.
"Mi smo sedma nacija koja je bar kružila oko Mjeseca. Ovo je bio veliki uspjeh do sada. Nažalost, lander nije sletio", rečeno je iz komandnog centra letjelice Beresheet.

Da je sletio, bio bi to prvi privatni lander koji je uspješno dotakao Mjesečevo tlo, ali i prva izraelska letjelica na Mjesecu.S druge strane, lander je tokom pokušaja slijetanja kreirao jednu fotografiju, svojevrsni selfie sa zastavom Izraela i Mjesecom u pozadini uz poruku "mala zemlja, veliki snovi".

Zadatak Beresheeta trebao je uključivati kreiranje fotografija površine Mjeseca te mjerenje magnetnog polja na mjestu slijetanja poznatom kao Sea os Serenity koje navodno ima zanimljive magnetne anomalije. U ovom istraživanju izraelcima je trebala pomagati i američka NASA.

Sve je počelo kao takmičenje koje je organizovao Google, a koji je imao cilj ohrabriti privatne firme u istraživanje svemira. Takmičenje je propalo, ali rodio se SpaceIL. Ukupan budžet bio je 90 miliona dolara, a samo dva miliona je dala izraelska vlada.


Komentari (141)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: