Nakon neuspjeha
70

Izraelci ne odustaju od slijetanja na Mjesec, ponovo grade lander za novu misiju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izraelska svemirska kompanija SpacelL odlučila je izgraditi drugi lander nakon što je njen prvi lander uništen prilikom prošlosedmične misije na Mjesecu.

Ovu odluku najavio je izraelski poduzetnik Morris Kahn koji je vodio prvu SpacelL-ovu misiju. Međutim, nije precizirano kada će drugi lander biti poslan na naše najbliže nebesko tijelo.

"U svjetlu podrške koju imam iz cijelog svijeta, i divnih poruka ohrabrenja i uzbuđenja, odlučio sam da ćemo zaista uspostaviti Beresheet Shtayim. Mi ćemo ustvari izgraditi novu svemirsku letjelicu", kazao je Kahn.

Beresheet, što znači geneza na hebrejskom, ime je prvog landera koji je udario u površinu Mjeseca i slupao se prilikom svoje misije. Lander je 11. aprila prišao veoma blizu lunarne površine, ali je misija propala nekoliko trenutaka prije nego je uspio dodirnuti površinu Mjeseca.

Kako su pojasnili Izraelci, tokom leta pojavila se tehnička greška zbog koje se motor landera isključio. Lander je ponovo brzo pokrenuo motor, ali bilo je prekasno za uspješno slijetanje. Beresheet je prišao Mjesecu prebrzo i pretpostavlja se da je udario u lunarnu površinu.

Da je Beresheet uspio sletjeti na Mjesec, to bi bio veliki uspjeh za Izraelce i kompaniju SpacelL. Izrael bi postao četvrta zemlja koje je uspjela spustiti letjelicu na lunarnu površinu, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Kinom. Međutim, jasno je kako Izraelci ne odustaju od svog pohoda na Mjesec.