Beresheet
8

Izraelci na Mjesec poslali prvog privatno finansiranog robota

Klix.ba
Izraelska firma je u noći s četvrtka na petak lansirala svoju prvu misiju na Mjesec. Raketa Falcon poletjela je sa Cape Canaverala na Floridi noseći privatno finansiranog robota pod nazivom Beresheet.

Ukoliko slijetanje bude uspješno, bit će to prvi privatni lander koji će dotaći Mjesečevo tlo. Do sada su uradile samo sonde i roveri vlada SAD-a, Rusije i Kine

SpaceX-ova raketa Falcon ispustila je Beresheet u Zemljinoj atmosferi odakle će on samostalno nastaviti dvomjesečno putovanje.

Iza Beresheeta stoji firma SpaceIL, a njen je cilj da slijetanje robota posluži kao inspiracija za druge i bolje misije.

Beresheet košta oko 100 miliona američkih dolara, a nakon slijetanja fotografisat će okolinu i ispitivati magnetne karakteristike Mjeseca. Također, robot se može kretati pa će zadatke obavljati na više lokacija.

SpaceIL je bio jedan od takmičara koji su se uključili u Google Lunar XPRIZE kako bi osvojili finansiranje misije na Mjesec koje bi osigurao tehnološki gigant. Niko nije dobio nagradu jer niti jedna kompanija nije "dostigla potrebne kriterije". ipak, pojedine firme su nastavile svoj put, a među njima i SpaceIL.