{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izolovan najveći virus ikada

S
11.10.2011. u 22:00
0
9
Izolovan najveći virus ikada
0
Izolovan najveći virus ikada
Najveći virus ikada otkriven je i izolovan iz okeana na obalama Čilea. Nazvan je Megavirus chilensis i širi se i do 20 puta brže od prosječnog virusa. Čak je po brzini širenja srušio rekord virusa Mimivirus nađenog u Velikoj Britaniji.
Naučnici su izjavili za žurnal PNAS da megavirus može da zarazi amebe i jednoćelijske organizme koji plutaju u vodama.

"Po dimenzijama je veći od nekih bakterija. Ne treba vam elektronski mikroskop da ga vidite, dovoljan je i obični mikroskop da ga uočite", kazao je profesor Jean-Michel Claverie sa Univerziteta Aix-Marseille u Francuskoj, prenosi BBC.

Virus se ne može sam replikovati, mora se napasti cijela ćelija domaćina ukoliko se želi množiti. Studija DNK virusa pokazuje da ima više od hiljadu gena.

U laboratorijskim ispitivanjima profesor Claverie i njegove kolege zarazili su amebe iz svježe vode i uvidjeli da je Megavirus sposoban da kreira velike organele, ćelije unutar ćelija, koje bi služile za proizvodnju novih virusa da napadnu ostale amebe.

"Sve pokreće jedna čestica, a onda raste do prave fabrike virusa", kazao je Claverie. Profesor je dodao da ovaj virus nije opasan po ljude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: