{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izoliran gen koji kod dječaka razvija ženske genitalije

S
9.12.2010. u 21:20
0
4
Izoliran gen koji kod dječaka razvija ženske genitalije
0
Izoliran gen koji kod dječaka razvija ženske genitalije
Naučnici su izolovali gen koji uzrokuje da se kod muških embrija razviju ženske genitalije, stoji u izvještaju objavljenom u magazinu "New Scientist".
Naučnik Andrew Sinclair sa Instituta Murdoch u Australiji se nada da će ovo otkriće pomoći u dijagnosticiranju i liječenju poremećaja u seksualnom razvoju.

Jedna od 4.500 beba ima genetsku mutaciju koja vodi ka poremećajima u seksualnom razvoju, potvrdili su naučnici. To često dovodi do formiranja nejasnih genitalija ili fizičkih pojava kod osoba, a koje su u suprotnosti sa njihovim spolom. Primjer je nerazvijanje grudi kod ženskih osoba i pretjerana dlakavost.

Sinclar je zajedno sa kolegom Harryjem Ostrerom sa Univerziteta New York uporedio gene šesnaest osoba koje imaju poremećaj seksualnog razvoja i gdje su se kod muških embrija razvile ženske genitalije i druge karakteristike ženskog izgleda. Svih šesnaest pacijenata su imali mutaciju gena MAP3K1. U eksperimentima nad miševima, primjećeno je da je pomenuti gen bio veoma aktivan tokom razvoja.

Prema riječima Sinclaira, gen MAP3K1 je dio kompleksnog procesa koji u normalnim uslovima vodi ka normalnom razvoju testisa.

Rezultati istraživanja su objavljenji u magazinu "American Journal of Human Genetics".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: