Nauka
0

Izlaganje prljavštini podiže raspoloženje i pojačava imunološke funkcije organizma

Sarajevo-x.com
Izlaganje prljavštini može biti način podizanja raspoloženja, kao i pojačanja imunološkog sistema, objavili su britanski naučnici.

Pacijenti sa rakom pluća su tretirani "dobrom" bakterijom koja se obično nalazi u zemlji, te u bilježili poboljšanja u kvalitetu njihovih života.

Miševi koji su bili izlagani istoj bakteriji su proizvodili više "moždane hemikalije sreće" – serotonina, izjavili su autori istraživanja sa Univerziteta Bristol za magazin Neuroscience.

Uobičajeni antidepresivi i rade po principu pobuđivanja proizvodnje serotonina. Nedostatak serotonina je povezana sa depresijom.

Naučnici kažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja da bi se odredilo da li bakterija Mycobacterium vaccae ima antidepresivna svojstva koja postiže aktivacijom serotonin neurona. Ovo istraživanje bi moglo i odgovoriti na pitanje zašto nedostatak uravnoteženosti u imunološkom sistemu ostavlja neke pojedince osjetljivim na poremećaje raspoloženja, kao što je depresija.

Tim sa Univerziteta Georgetown u Kanadi su nedavno otkrili da se serotonin prenosi između glavnih ćelija imunološkog sistema, te da ova hemikalija može aktivirati imunološki sistem. Ovo sugerira da serotonin može obnoviti zdravu imunološku funkciju kod osoba koje su depresivne i podložne infekcijama.

S druge strane, moguće je da serotonin, i antidepresivi na bazi aktivacije serotonina mogu pobuditi imunološki sistem organizma tako da izazovu autoimunološku bolest gdje tijelo počinje napadati samo sebe.