29. marta
186

Izabrane astronautkinje koje će ići u prvu žensku šetnju svemirom

Klix.ba
Foto: CNN
Foto: CNN
Prvi put u historiji, ženska posada je 29. marta zakazala šetnju Svemirom, saopćeno je iz Sjevernoatlasnke svemirske organizacije NASA.

Astronautkinje Anne McClain i Christina Koch predvodit će ovu šetnju saopćila je glasnogovornica NASA-e Kathryn Hambleton.

Dio ekspedicije bit će i Kristen Facciol, koja će ih podupirati sa Zemlje i biti na konzoli NASA-inog svemirskog centra Johnson.

Faccol je prva objavila ovu informaciju na Twitter profilu napisavši kako je upravo saznala da će biti na konzoli i da će davati podršku za ovu misiju.

Glasogovornica NASA-e za CNN je kazala i kako je misija planirana za 29. mart. NASA-ina internetska stranica pokazuje da će svemirski izlet trajati oko sedam sati. Žene su i ranije više puta šetale svemirom, ali 29. marta taj će pothvat prvi put izvesti ženski astronautski par.

Prema riječima NASA-e, svemirski izleti se održavaju iz više različitih razloga, uključujući obavljanje poslova izvan letjelica, provođenje znanstvenih eksperimenata i testiranje nove opreme. Astronauti također idu u svemirske šetnje kako bi popravili satelite ili svemirske letjelice umjesto da ih vraćaju na Zemlju kako bi ih popravili.