Izabrane astronautkinje koje će ići u prvu žensku šetnju svemirom

Klix.ba
6.3.2019. u 20:40
186
27
Izabrane astronautkinje koje će ići u prvu žensku šetnju svemirom
186
Izabrane astronautkinje koje će ići u prvu žensku šetnju svemirom Foto: CNN
Prvi put u historiji, ženska posada je 29. marta zakazala šetnju Svemirom, saopćeno je iz Sjevernoatlasnke svemirske organizacije NASA.
Astronautkinje Anne McClain i Christina Koch predvodit će ovu šetnju saopćila je glasnogovornica NASA-e Kathryn Hambleton.

Dio ekspedicije bit će i Kristen Facciol, koja će ih podupirati sa Zemlje i biti na konzoli NASA-inog svemirskog centra Johnson.

Faccol je prva objavila ovu informaciju na Twitter profilu napisavši kako je upravo saznala da će biti na konzoli i da će davati podršku za ovu misiju.
Glasogovornica NASA-e za CNN je kazala i kako je misija planirana za 29. mart.
NASA-ina internetska stranica pokazuje da će svemirski izlet trajati oko sedam sati. Žene su i ranije više puta šetale svemirom, ali 29. marta taj će pothvat prvi put izvesti ženski astronautski par.

Prema riječima NASA-e, svemirski izleti se održavaju iz više različitih razloga, uključujući obavljanje poslova izvan letjelica, provođenje znanstvenih eksperimenata i testiranje nove opreme. Astronauti također idu u svemirske šetnje kako bi popravili satelite ili svemirske letjelice umjesto da ih vraćaju na Zemlju kako bi ih popravili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: