{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz dubina Tihog oceana - izravno na Internet

N
NINA
16.3.2004. u 16:45
0
0
Iz dubina Tihog oceana - izravno na Internet
0
Iz dubina Tihog oceana - izravno na Internet
U sjevernim vodama Tihog oceana postavljen je podvodni robot koji će, u okviru istraživačkog projekta o podvodnim ekosistemima, prenositi slike s morskih dubina izravno na Internet.
Kako je javila agencija AFP, Međunarodni univerzitet u Bremenu predstavilo je u ponedjeljak prototip tog robota, koji će na međunarodnu kompjutersku mrežu slati videoisječke s dubine do 6.000 metara, koristeći kameru s optičkim kablom.

Do sada su takve sprave mogle funkcionirati jedino uz prisustvo skupih istraživačkih brodova.

Robot je konstruiran u jednom međunarodnom konzorciju za podvodna istraživanja, koji okuplja stručnjake iz čitavog svijeta.

Konzorcij je angažiran na seriji svjetskih projekata, kao što je izrada sistema za uzbunjivanje u slučajevima zemljotresa i cunamija (velikih valova koji nastaju kao posljedica zemljotresa na morskom dnu), a njegovi stručnjaci se nadaju da će novi robot moći proslijediti informacije o ekološkim promjenama.

Robot - čije će usavršavanje koštati 30.000 eura - bit će postavljen u blizini automatskih podvodnih stanica duž sjeverozapadne obale SAD-a. Sličan projekt u vezi s istraživanjem potresa predviđen je i za istočni Mediteran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: