Nauka
0

Iz Atlantika izvučeno blago vrijedno 500 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Istraživači morskih dubina kompanije Odyssey Marine Exploration u petak su objavili kako su izvukli najveće ikada otkriveno blago iz brodske olupine u Atlantskom oceanu - stotine hiljada srebrnih i zlatnih novčića iz doba kolonijalizma čija se vrijednost procjenjuje na nevjerovatnih 500 miliona dolara.

Nedavno je u SAD-u teretnim avionom transportovano stotine plastičnih kontejnera sa 500.000 novčića, a očekuje se da će strastveni kolekcionari i investitori morati dati u prosjeku 1.000 dolara za svaki novčić.

"Za ovo doba kolonijalizma, mislim da je ovo otkriće nevjerovatno i jedinstveno", izjavio je stručnjak za rijetke novčiće, Nick Bruyer, kojeg je unajmila kompanija Odyssey Marine Exploration kako bi ispitao porijeklo pronađenih novčića.

Iz sigurnosnih razloga, iz ove kompanije iz Tampe nisu htjeli objaviti detalje o pronađenoj olupini niti o njenoj lokaciji.

Greg Stemm, jedan od osnivača kompanije Odyssey Marine Exploration, kazao je kako će uskoro izaći zvanično saopćenje, ali da se vjeruje da se radi o trgovačkom brodu iz 17. stoljeća.

Budući da je olupina pronađena na lokaciji gdje se nalazi čitavo "groblje" kolonijalnih brodova, istraživači Odyssey Marine Explorationa još uvijek nisu sigurni o njenoj "nacionalnosti", starosti i veličini.

"Ova lokacija je izvan teritorijalnih voda ili zakonske nadležnosti bilo koje države", dodao je Stemm.