{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IT tržište Bosne i Hercegovine vrijedno 124 miliona dolara

S
21.12.2006. u 12:29
0
0
IT tržište Bosne i Hercegovine vrijedno 124 miliona dolara
0
IT tržište Bosne i Hercegovine vrijedno 124 miliona dolara
Analitička kuća IDC izradila je prvi izvještaj o IT tržištu u Bosni i Hercegovini. Procjenjuje se da je vrijednost tržišta u 2005. godini iznosila 124,09 miliona dolara, dok je godišnja stopa rasta bila oko 17 posto.
Dinamičan rast bosansko-hercegovačkog IT tržišta u 2005. godini imao je temelj u povoljnim ekonomskim kretanjima u zemlji te porastu potražnje u očekivanju poreza na dodanu vrijednost, uvedenog početkom 2006. godine. Takav razvitak događaja podjednako je utjecao na nabavku IT proizvoda i usluga, kako u potrošačkom, tako i korporativnom i vladinom sektoru.

"Iako su podaci o baznoj godini uvelike nedostajali i bili necjeloviti, uspješno smo izradili prvu detaljnu analizu IT tržišta Bosne i Hercegovine, te procjenili da je vrijednost isporuka hardvera, paketnog softvera i pruženih IT usluga u zemlji povećana za oko 17 posto u odnosu na prethodnu godinu,“ istakao je Boris Žitnik, direktor tvrtke IDC Adriatics. "Sadašnja saznanja upućuju da će bosansko-hercegovačko IT tržište rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od oko 14 posto tokom idućih pet godina te da će u 2010. godini njegova vrijednost iznositi oko 240 miliona dolara.“

Vodeći segmenti IT tržišta Bosne i Hercegovine u 2005. godini bili su osobni računari s udjelom od 38 posto, zatim tržište IT usluga s 22 posto te tržište računarske periferije s udjelom nešto manje od 16 posto.

U Bosni i Hercegovini je 2005. godini prodano oko 53,600 osobnih računara. Vodeći dobavljač bila je lokalna tvrtka IT Computers, slijede Acer i HP. Prema ukupnoj vrijednosti isporučenih računara prvu poziciju zauzeo je HP, a drugu IBM/Lenovo.

Vrijednost pruženih IT usluga iznosila je 27,46 miliona dolara. Vodeći pružatelji IT usluga u zemlji bile su tvrtke Lanaco, Logosoft te Bosnian Business Systems.

Ulaganja u licence i održavanja softvera dostigla su vrijednost od 14,38 miliona dolara, a najveći isporučitelji bili su Microsoft, Oracle i IBM.

"Porastu ulaganja u IT u Bosni i Hercegovini ponajviše su pogodovali uvođenje poreza na dodanu vrijednost početkom 2006. godine, te porast bruto nacionalnog proizvoda od 5,5 posto,“ zaključio Haris Hamidović, lokalni IDC-ov analitičar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: