{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Isušuje se južna polulopta

S
13.10.2010. u 00:34
0
1
Isušuje se južna polulopta
0
Isušuje se južna polulopta
U posljednjih desetak godina kontinuirano se isušuju veliki dijelovi južne hemisfere, između ostalog u Australiji, Africi i Južnoj Americi, pokazuje nova klimatološka studija.
Zbog ovoga u velikim dijelovima planete kopno postaje sve suvlje, pa u atmosferu ispušta sve manje vode, što umanjuje efekt povećanja vlage na drugom mjestu.

Ovo je prva velika studija koja je na globalnom nivou istražila kretanje vode s kopna prema atmosferi, zvano evapotranspiracija. Riječ je o kompleksnom gubitku vode iz zemlje prema atmosferi, odakle se kroz padavine vraća tek oko 60 odsto vode.

Većina klimatskih modela pretpostavljala je da se evapotranspiracija povećavala sa globalnim zagrijavanjem zbog povećanog isparavanja vode iz okeana i veće količine padavina na kopnu, koje bi onda mogle isparavati. Nova studija, objavljena u žurnalu "Priroda" (Nature), pokazuje da se upravo to događalo od 1982. do kraja 90-ih godina 20. vijeka.

Ali, 1998. godine, to povećanje evapotranspiracije, koje je iznosilo oko sedam milimetara vode godišnje, odjednom se dramatično smanjilo ili je čak prestalo. Podaci pokrivaju samo posljednjih nekoliko decenija, pa naučnici nisu sigurni radi li se o standardnoj varijaciji ili dugoročnom procesu klimatskih promjena.

Jedna mogućnost, ipak, kaže da je granica ubrzanja hidrološkog ciklusa, odnosno prenosa vode između kopna, vodenih površina i vazduha već dostignuta na kopnu. Ukoliko je to slučaj, moglo bi doći do smanjivanja rasta vegetacije, manjeg upijanja ugljenika, gubitka prirodnog mehanizma hlađenja koji omogućava evapotranspiracija, većeg zagrijavanja površine zemlje i petlje koja bi mogla pojačati efekte globalnog otopljenja.

Neka od područja koje je isušivanje najgore pogodilo uključuju jugoistok Afrike, veći dio Australije, centralnu Indiju i velike dijelove Južne Amerike. Veći dio tih regija je istorijski vrlo suh, ali neka od njih su zapravo tropske prašume.

Naučici upozoravaju da su naišli na zapanjujuće podatke i da će biti potrebno pratiti ove fenomene, kako bi se dobio jasniji uvid u klimatske probleme s kojima će se možda suočavati cijela planeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: