Pronađeni novi dokazi
45

Isus je bio vjenčan sa Marijom Magdalenom?

Klix.ba
Nedavno otkriveni fragment drevnog papirusa je postao novi dokaz da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani. Komad papirusa dimenzija osam sa četiri centimetra potkopava stoljeća crkvene dogme prema kojoj je Isus živio u celibatu.

Najbitniji dio fragmenta sadrži frazu u kojoj Isus, obraćajući se svojim učenicima, kaže "moja supruga". Eksperti vjeruju da se to odnosi na Mariju Magdalenu. Tokom cijelog teksta se čini da Isus brani Magdalenu od kritika te da govori da će i ona biti njegov učenik. Nekoliko rečenica kasnije Isus kaže: "Ja živim s njom".

Ukoliko se dokaže da je autentičan, ovaj dokument će promijeniti pogled na Magdalenu, koja se prikazuje kao prostitutka pokajnica, prenosi Daily Mail.

Nekompletni dokument, pisan drevnim egipatskim koptskim pismom, trenutno ispituju stručnjaci sa Univerziteta Harvard. Profesorica Karen King će rezultate istraživanja objaviti na Međunarodnoj konferenciji o koptskim istraživanjima, koja se održava u Rimu.

"Ono što ovaj dokument pokazuje je to da je za rane kršćane seksualna zajednica u braku predstavljala imitaciju Božije kreativnosti i da je duhovno prikladna", rekla je King.

Prikaz Isusa kao čovjeka sa zemaljskim strastima i potrebama nije preživio u doktrinama crkve, koja naglasak stavlja na celibat i asketizam kao duhovne ideale.

Pošto još nije urađena analiza tinte, mnogi smatraju da dokument nije autentičan. Međutim, eksperti vjeruju da je zaista autentičan zbog mnogih drugih karakteristika, koje uključuju dijalekt dokumenta, stil rukopisa te boju i teksturu papirusa.

Ovaj dokument bi mogao podržati drugi pogled na Isusov život, koji se raširio nakon pronalaska rukopisa u Nag Hammadiju u Egiptu 1945. godine. Ti rukopisi, među kojima se nalaze Jevanđelje po Tomi, Jevanđelje po Filipu te Tajno otkrovenje po Jovanu, predstavljaju takozvanu gnostičku verziju kršćanstva, koja se dosta razlikuje od trenutne oficijelne crkvene verzije.