|

Istraživači otkrili planetu na kojoj željezo pada poput kiše

Istraživači otkrili planetu na kojoj željezo pada poput kiše
110
Dž. L.
11.3.2020. u 21:04
32
komentara
110

dijeljenja
Istraživači otkrili planetu na kojoj željezo pada poput kiše Foto: University of Geneva
Istraživači tvrde kako su pronašli ekstremnu i daleku planetu na kojoj navodno željezo pada poput kiše, javljaju strani mediji.
S jedne strane planete trajno je dan i pogođena je temperaturama do 2.400 stepeni celzija, prenosi Independent. To dovodi do isparavanja metala na površinu. Taj ispareni metal tada nose snažni vjetrovi.

Na drugoj strani planete, gdje je stalno noć i mnogo je hladnije, para željeza hladi se i kondenzira u kapljice željeza koje tada padaju po površini.

"Moglo bi se reći da ova planeta uveče postane kišna, osim što kiši željezo", kaže David Ehrenreich, profesor sa Univerziteta u Ženevi u Švicarskoj, voditelj istraživanja koje je dovelo do otkrića egzotične planete koja je nazvana WASP-76b i udaljena je 640 svjetlosnih godina u sazviježđu Ribe.Posebno ekstremno okruženje na ovoj planeti dešava se jer je "dnevna strana" planete uvijek okrenuta prema svojoj matičnoj zvijezdi, dok na "noćnoj strani" postoji samo vječni mrak. Planeta je čvrsto zaključana poput našeg Mjeseca koji se okreće oko svoje ose dok se kreće oko njegove središnje zvijezde.

Dnevna strana planeta pogođena je ekstremnim toplotama koje prisiljavaju molekule da se raspadaju u atome, te ispareni metal šalju u atmosferu.

Kao i različite temperature, dvije strane planete imaju različitu hemiju. Astronomi su mogli da pogledaju planetu pomoću Espresso instrumenta na Velikom teleskopu i uočili su različite varijacije između dvije strane planete o kojima će izvještavati u budućnosti.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...