Nauka
11

Ispod Sjevernog mora otkrivena šuma stara 10.000 godina

Klix.ba
Dawn Watson otkrila je 10.000 godina staru šumu ispod Sjevernog mora dok je ronila, a eksperti vjeruju da se ova šuma nekada prostirala sve do Evrope.

Watson je otkrila "izgubljenu šumu" kada je ronila na 300 metara od obale Cley. Pronašla je čitave hrastove sa granama dugim i do osam metara. Eksperti smatraju da se šuma tu nalazi od Ledenog doba.

Watson, koja vodi istraživački projekat Marine Conservaton udruženja, kazala je da je oduševljena ovim otkrićem.

"Nisam mogla vjerovati na prvi pogled. More je bilo nemirno, ali odlučila sam roniti nakon što sam preplivala 300 metara iznad pijeska. Tada sam otkrila dugi crni greben. Kada sam prišla shvatila sam da je u pitanju drvo i kako sam plivala dalje počela sam otkrivati cijela debla sa granama koja su izgledala kao da su pala. Bilo je to predivno otkriće i mislim da ovo drveće leži hiljadama godina neotkriveno. Ne očekujete da ćete otići na kratko ronjenje i otkriti šumu", rekla je Watson.

Ona roni Sjevernim morem već 16 godina, no ne ovom rutom. Kazala je kako je drveće dio velike šume koja se prostire na hiljade kvadratnih metara. No, vjeruje se da je veći dio nje potopljen tokom otapanja leda i podizanja nivoa mora za 120 metara. Drveće koje je palo i preživjelo leži na dnu mora i formiralo je greben koji je postao stanište za šarene ribe, biljke i divlji morski život.

Watson se nada kako će drveće biti izvađeno za analizu, a nastavit će roniti na toj lokaciji kako bi mapirali šumu i uvidjeli koliko je velika. Dio ove šume uništen je tokom oluje koja se dogodila prošle sedmice, a drveće je isplivalo na obalu Velsa kod sela Borth.