Nauka
0

Ispitivanja nobelovaca na miševima u istraživanju Alzhajmerove bolesti i karcinoma

FENA
Nobelova nagrada za medicinu 2007. dodijeljena je u ponedjeljak dvojici Amerikanaca i jednom Britancu za radove na stvaranju transgenetskih miševa koji su otvorili nove mogućnosti u istraživanju raznih bolesti, poput Alzhajmerove ili karcinoma.

Radovi Amerikanaca Maria Capecchia i Olivera Smithiesa te Britanca Martina Evansa omogućili su da se otkrije kako genetski rukovati s embrionalnim ćelijama miševa, navodi se u saopćenju Nobelovog komiteta.

Trojica naučnika vodila su svoja istraživanja odvojeno ali su bili u kontaktu.

Njihova otkrića se "sada primjenjuju skoro u svim domenima biomedicine, u temeljnim istraživanjima u razvoju novih terapija", navodi dalje Komitet.

Njihovi radovi su omogućili izradu tehnike u određivanju gena, često nazvanog "knock-out gen", odnosno njegovo neutralisanje, što može omogućiti da se genetski poprave bolesne ćelije.

Za Nobelov komitet, otkrića trojice laureata omogućila su izradu tehnologije od ogromnog značaja za određivanje mišijih gena.

Domen provedbe ovih otkrića je mnogostruk za čovjeka, posebno u pronalaženju liječenja degenerativnih bolesti, kao što je Alzhajmerova bolest ali i karcinomi, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.