Misija počinje nakon ramazana
58

Iran se sprema lansirati majmuna u svemir

Klix.ba
Lansirana rampa u Teheranu (Foto: AFP)
Lansirana rampa u Teheranu (Foto: AFP)
Iran nakon svetog mjeseca ramazana planira poslati majmuna u svemir. Uprkos ekonomskim sankcijama i tehnološkoj blokadi, Iran želi predstaviti napredak u svojim ambicijama vezanim za istraživanja u svemiru.

Iranska svemirska agencija (ISA) planira lansirati majmuna u orbitu u svojoj raketi Kavoshgar-5 kasnije ovog mjeseca. Direktor ISA-e Hamid Fazeli saopćio je kako je sve spremno za ovu misiju, prenijela je agencija Fars. Plan o slanju majmuna u svemir prvi put je najavljen u martu, ali je Teheran morao odgoditi misiju zbog potrebe za detaljnijim ispitivanjima.

Još je ranije Fazeli predlagao slanje velike životinje u svemir, što treba prethoditi slanju astronauta u iranskoj režiji, koje je planirano za 2021. godinu.

U 2010. Iran je lansirao manje životinje kao što su pacovi, kornjače i crvi, i to u prostoru na svemirskom brodu Kavoshgar-3. Nadali su se da će majmuna poslati tokom 2011., ali je to prolongirano iz nedovoljno objašnjenih razloga. Iran je uspješno lansirao svoj prvi satelit u orbitu 2009. godine, što je dio njihovog ambicioznog svemirskog programa.