{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Internet pobjeđuje novine

Klix.ba
17.12.2003. u 00:50
0
0
Internet pobjeđuje novine
0
Internet pobjeđuje novine
Da internet izdanja sve više prijete štampanim izdanjima novina postaje sve izvjesnije. Posljednji veliki medijski događaj koji je mnoge Amerikance natjerao da se spoje na internet umjesto da kupe novine bilo je hapšenje Sadama Huseina.
Vijest o hapšenju Sadama Huseina procurila je u nedjelju rano ujutro, tek par sati nakon što je istekao rok za štampanje većine nedjeljnih izdanja američkih novina. Kako većina štampanih novina nije stigla svoje čitaoce izvijestiti o pomenutom uspjehu američkih vojnika u Iraku, internet izdanja novina bila su prepuna vijesti o tom događaju.

Nedjeljno papirnato izdanje Washington Posta na naslovnici nije donijelo nikakve vijesti o hapšenju Sadama Huseina, ali se zato na internet izdanju pomenutih novina mogli pročitati svi detalji oko hapšenja. Pored vijesti mogao se pogledati i video klip.

Ni veliki "New York Times", koji se smatra najtiražnijim dnevnim novinama u SAD-u, na naslovnici nije bilo ni slova o tom događaju, dok je na internet izdanju pisalo: "Uhapšen Sadam Husein: 'Uhvatili smo ga', izjavio je Bremer u Bagdadu".


Popularni američki news portali kao što su CNN, Fox, ABC News i MSNBC bili su preplavljeni informacijama o Sadamovom hapšenju, što je uzrokovalo i sporije učitavanje stranica zbog preopterećenja, tj. velike posjećenosti koja je posljedica potrage za informacijama. Bio je to još jedan znak koji upućuje na sve veće nametanje interneta kao primarnog izvora informacija, čemu mu najviše doprinosi njegova brzina i dostupnost.

Većina mladih čitalaca priznaje da mnoge informacije koje ih zanimaju radije traže na internetu nego u novinama.

Internet kao konkurencija papirnatim izdanjima novina, tjera izdavačke kuće da na svoje web stranice stavljaju što više originalnog sadržaja, što se sukobljava onome što su radili u prošlosti jer je to, kako se mislilo, ugrožavalo prodaju štampanih izdanja. Kako se većina novina na zapadu najviše finansira od marketinga nema razloga da se taj sadržaj istovremeno ne plasira i na internetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: