|

Intel predstavio Core 2 Duo

Intel predstavio Core 2 Duo
0
S
Sarajevo-x.com
28.7.2006. u 14:44
0
komentara
0

dijeljenja
Intel predstavio Core 2 Duo
Predstavnici Intel korporacije, poznatog svjetskog proizvođača kompjuterskih čipova, predstavili su novi proizvod za koji tvrde da je najveća inovacija od pojave Pentiuma, prije 13 godina.
Sa linijom od deset novih čipova, koji su skupa nazvani Core 2 Duo, Intel se nada da se povratiti prevlast na tržištu koju je izgubio prije tri godine u utrci sa manjim rivalom, Advanced Micro Devicesom (AMD).

Izvršni direktor Intela, Paul S. Otellini, rekao je novinarima okupljenim na pres konferenciji u glavnoj zgradi Intela, da pojava ovog čipa predstavlja najveću inovaciju na polju kompjuterskih tehnologija od pojave Pentium procesora davne 1993. godine. Pentium je tada predstavljao veliki korak u povećanju brzine procesora, a svom tvorcu, Intelu je donio sigurnu prevlast na tržištu tokom 90-ih godina.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Izvršni direktor Intela, Paul S. Otellini

Prema tvrdnjama iz Intela, Core 2 Duo može ostvariti za 40 posto bolje performanse koristeći 40 posto manje energije u odnosu na procesore koji su trenutno u upotrebi. Također, Core 2 Duo stvara i znatno manje toplote prilikom rada.

Tri kompanije, Dell, Hewlett-Packard i Gateway su već najavile da žele biti među prvima koji će prodavati kompjuterske konfiguracije bazirane na novim procesorima. Očekuje se da bi sklapanje tih konfiguracija moglo početi za nekoliko sedmica. Sistemi baziranu na Intel Core 2 Extreme procesorima, namijenjeni prvenstveno korisnicima igara, su već dostupni, saopćili su iz Intela.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Iz AMD-a su ovaj novi projekat Intela prokomentirali kao očekujući, "jer je logično da će pokušati dostići naše vodstvo na tržištu".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.