Nauka
4

Insekti kao alternativa pesticidima

Klix.ba
Hiljade genetski modificiranih insekata, koje su razvili britanski naučnici, bit će pušteno u evropska polja kao alternativa hemijskim pesticidima.

Plan je da se pusti veliki broj maslinastih muha, koje bi ubijale nametnike koji uništavaju usjeve. Tehnologija je djelo stručnjaka iz kompanije Oxitec, koja smatra da su genetski modificirani insekti bolji za okolinu od prskanja usjeva hemijskim pesticidima.

Ipak, kritičari se boje da bi ljudsko zdravlje moglo biti ugroženo ukoliko pojedu muhe ili njihove larve.

Testiranje bi trebalo uključiti puštanje genetski modificiranih mužjaka muha, koji bi se parili sa divljim ženkama, čiji bi potomci zatim umirali još u fazi larve.

Teoretski, ovo bi dovelo do znatnog smanjenja populacije muha i omogućilo drveću da proizvodi voće bez hemijskih pesticida.

Kompanija iz Oxforda obratila se španskim regulatornim vlastima za dopuštenje za testiranje u polju. Ukoliko testiranje bude uspješno, naredna će biti obavljena u Grčkoj i Italiji, a kompanija se nada da će ih sprovesti i u britanskim poljima.

Laboratorijski testovi doveli su do eliminacije divljih nametnika za manje od dva mjeseca, a čitav sistem je prošao i testiranja u plastenicima.

"Naš pristup nije usmjeren samo na kontrolu muha, već i na to da se ne naškodi drugim vrstama. Korištenjem genetske sterilnosti, eliminarat ćemo nametnike i nećemo naškoditi okolini", kaže Martha Koukidou, voditeljica testiranja.

Kompanija je zatražila dozvolu katalonskih vlasti za testiranje na poljima, u skladu sa propisima Evropske unije. Testiranje će se izvršiti pod mrežom koja će pokriti 24 drveta, a u partnerstvu sa španskom kompanijom OpenNatur.