{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inke "debljale" djecu radi žrtvovanja

S
2.10.2007. u 11:05
0
1
Inke "debljale" djecu radi žrtvovanja
0
Inke "debljale" djecu radi žrtvovanja
Analizirani uzorci kose sa mumija pokazali su način na koji su Inke obavljale rituale žrtvovanja, a prema objašnjenjima naučnika, čini se da metod nije bio kratkotrajan. Prema studiji, djeca odabrana za žrtvovanje namjerno su dobijala mnogo hrane kako bi se udebljala do određene granice, a put u smrt započeo bi čak 12 mjeseci ranije.
Uzorci kose su na hemijskoj analizi pokazali što se događalo s djecom određenom za žrtvovanje, a sve upućuje da je način "pripreme" djeteta bio sve samo ne kratkotrajan, prenio je u utorak Reuters.

Put u smrt započeo bi čak 12 mjeseci prije samog čina žrtvovanja, a prema riječima naučnika, to se naročito može vidjeti u slučaju "Llullaillaco djevojčice", jedne od pronađenih zamrznutih mumija.

"Svjedoci smo procesa žrtvovanja koji je počeo mnogo ranije nego sam čin ubijanja. Djevojčica je namjerno hranjena kako bi se udebljala i tako pripremila za smrt koja bi došla tek za skoro godinu", izjavio je arheolog Andrew Wilson sa Univerziteta u Bradfordu koji je vodio studiju.

Dvanaest mjeseci prije samog čina žrtvovanja, ishrana djeteta bi se naglo promijenila. Umjesto povrća i zeleni koju su Inke uglavnom jele, djeci su davani meso i kukuruz što upućuje da su odjednom dobijala poseban status u društvu.Tri mjeseca prije smrti, djeca su išla na put sličan hodočašću.

No naučnici ne znaju sa sigurnošću kako su djeca umrla. Nekoliko ih ima posjekotinu na glavi što sugeriše da su možda bili udareni nekim sakralnim predmetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: