|

Indija u jednoj misiji lansirala rekordna 104 satelita

Indija u jednoj misiji lansirala rekordna 104 satelita
12
Klix.ba
15.2.2017. u 07:59
25
komentara
12

dijeljenja
Indija u jednoj misiji lansirala rekordna 104 satelita Foto: EPA
Indija je ispisala historiju nakon što je uspješno lansirala 104 satelita u jednoj misiji, čime je oboren prethodni rekord od 37 satelita koje je lansirala Rusija 2014. godine.
Svi osim tri satelita pripadaju nekim drugim zemljama, a većina je u vlasništvu SAD-a. Lansiranje je obavljeno iz svemirskog centra Sriharikota u istočnoj Indiji. Posmatrači su rekli da je ovo znak da Indija postaje značajan igrač na "svemirskom tržištu" vrijednom više milijardi dolara.

"Ovo je veliki trenutak za svakog od nas, danas smo ispisali historiju", izjavio je direktor projekta B Jaykumar.

Od 104 satelita čak 96 pripada SAD-u, dok su ostali u vlasništvu Izraela, Kazahstana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švicarske, Holandije i još nekih zemalja. Većina satelita koji imaju mogućnost snimanja i fotografisanja Zemlje pripadaju američkoj kompaniji Planet.

Indijski kartografski satelit također može pravit fotografije, a koristit će se i za praćenje regionalnih rivala Pakistana i Kine.

Ovo lansiranje predstavlja još jedan korak naprijed u ambicioznom svemirskom programu koji je stekao reputaciju pouzdane i jeftinije alternative postojećim međunarodnim "igračima".

Indijska vlada je povećala budžet svemirskog programa ove godine te je najavila misiju na Veneru, javlja BBC.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...