{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ima nešto dobro u debeloj pozadini

S
7.5.2008. u 09:55
0
0
Ima nešto dobro u debeloj pozadini
0
Ima nešto dobro u debeloj pozadini
Foto: Reuters
Vrsta masnoća koja se akumulira oko kukova i na stražnjici može biti dobra u borbi protiv dijabetesa, tvrde američki istraživači.
Oni tvrde da potkožna masnoća pomaže u djelovanju hormona inzulina koji reguliše šećer u krvi. Istraživanje je provedeno na miševima kojima je ugrađena ova vrsta masnoće duboko u abdomen i utvrđeno je da su izgubili na težini, iako nije uvedena nikakva dijeta u njihovoj prehrani niti je povećan nivo aktivnosti.

"Bio je to iznenađujući rezultat," kaže doktor Ronald Kahn sa Harvard Medical School u Bostonu. "Utvrdili smo da zapravo postoji koristan efekat ove masnoće, posebno ako je u oblasti abdomena."

Istraživano je i to zašto osobe koje imaju viškove na različitim mjestima na tijelu imaju drugačije nivoe rizika kad je u pitanju šećerna bolest. Došlo se do saznanja da je ona masnoća koja se nalazi tačno ispod kože ustvari blagotvorna za metabolizam i aktivno štiti od bolesti ovog tipa, za razliku od onih nakupljenih dublje.

"Nije sva masnoća štetna, pokazalo se. Ipak postoje neki posebni aspekti kojima se moramo više pozabaviti," rekao je doktor Kahn koji se nada da će biti pronađena supstanca koju će pretvoriti u lijek za ubrzanje rada metabolizma, piše Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: