Eksperiment
0

Ima li muzika moć da nas uspava?

Sarajevo-x.com
Nedavni testovi u Japanu pokazali su moć muzike da nas pošalje u duboki drijemež. Leo Lewis iz magazina The Times je testirao ovaj fenomen.

Iako nam se čini da postoji mnogo zvukova iz svakodnevnog života koji su kao stvoreni da nas uspavaju, kao što je zvuk gužve u saobraćaju, dosadni predavač, brujanje klima-uređaja u kancelariji i drugo, pokazalo se da proces "tonjenja u san" ne ide baš tako lako.

Masovni eksperiment u centralnom dijelu Tokija počeo je prije deset dana i još uvijek se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je uspješan ili ne. Pod nadzorom najpoznatijih japanskih "doktora za san" našlo se 1.500 ljudi. Puštanjem muzike će se pokušati istražiti koliko njih uspijeva zaspati na ovaj način. Do sad utvrđeno da je više od pola učesnika jednostavno uživalo u zabavnoj večeri.

Međutim, vrlo je vjerovatno da je bilo i onih čije su glave jednostavno pale na ramena u toku puštanja pažljivo izabranih muzičkih numera, što klasičnih izvedbi, što modernih ritmova. Nije čudno ni ako vidite Japance kako hrču na koncertu grupe Franz Ferdinand ili Guns n' Roses.

Još nije utvrđeno proizvodi li muzika više spavača, ali se došlo do zaključka da mnogi muškarci zaspu kada numeru počne izvoditi ženski vokal. Kad je zapjevala Aoi Teshima, popularna japanska vokalistica, dvojica starijih muškaraca su zaspala i u naredna dva sata se nisu ni promeškoljili.

Mnogi su bili toliko ushićeni izvedbom tenora Masafumija Akikawe da im nije ni palo na pamet da te trenutke protraće spavajući.

"Kad znate da vam je zapravo dopušteno da zaspite, opušteniji ste i slušate muziku bez procjenjivanja njenog kvaliteta," izjavio je Yasuo Abe, jedan od učesnika eksperimenta. "U tom smislu ovo je dobra stvar. Ali kad vam kažu da možete spavati, onda je to malo uvrnuto. Ja sam pokušao da ne zaspim."

Doktori su melodije koje su puštane razvrstali u tri grupe: melodije koje rasplinjuju maštu, melodije koje su opuštajuće i melodije koje bi u roku od deset minuta trebale usporiti naš mozak do nivoa nesvjesnosti.

Upozoravaju da melodije iz treće grupe ne bismo trebali slušati dok vozimo. Ipak, Japanci imaju veoma neobične navike spavanja. Smatra se da mogu zaspati bilo gdje i bilo kada.

Generalno, lagana muzika uspavljuje djecu, ali kod odraslih može proizvesti drugačije posljedice. Može ih jednostavno opustiti, ali i prouzrokovati nesanicu.

"Tajna je u tome da morate pronaći odgovarajuću muziku za smirenje svog mozga," kaže profesor Jim Horne.

Top deset numera koje će vam pomoći u tome:

Saku, Susumu Yakota, Nocturne, Chopin, Piano Concerto no 1, Tchaikovsky, Eine kleine Nachtmusik, Mozart, Pachelbel, Canon in D, Rose, Aoi Teshima, By This River, Brian Eno, Pie Jesu, John Rutter, Albatross, Fleetwood Mac, Divertimento No. 2 in D Major, Mozart.