{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Igranje akcijskih videoigara vas čini odlučnijim i sposobnijim

S
14.9.2010. u 13:19
0
4
Igranje akcijskih videoigara vas čini odlučnijim i sposobnijim
0
Igranje akcijskih videoigara vas čini odlučnijim i sposobnijim
Popularne "pucačine" na konzolama mogu pomoći igračima da u stvarnom životu donose brze i ispravne odluke, piše "Associated Press".
Igranje brzih akcijskih videoigara stvara "povećanu osjetljivost" koja ne samo da poboljšava vještine igranja nego i usavršava vaše vozačke vještine, koordinaciju, mogućnost obavljanja više zadataka istovremeno, snalaženje u gužvi, lakše čitanje malih slova i slično.

Istraživanje objavljeno u magazinu "Current Biology" će oduševiti "gamere" na čiji se hobi gleda kao na gubljenje vremena.

Grupa muškaraca starosne dobi od 18 do 25 godina koji prije nisu igrali videoigre su podijeljeni u dvije grupe koje su vodili naučnici sa Univerziteta u Rochesteru iz New Yorka. Igrali su 50 sati videoigre poput Call Of Duty i Unreal Tournament, dok je druga polovina igrala strategiju The Sims.

Učesnici istraživanja su prošli nekoliko različitih testova u kojima je prva grupa bila za 25% brža od druge grupe u donošenju odluka.

"Igrači akcijskih videoigara nisu samo `laki na obaraču` i manje precizni, naprotiv, jednako su precizni i dosta brži. Igrači akcijskih videoigara donose više ispravnih odluka u određenom vremenu. Ukoliko ste hirurg ili ste usred bojnog polja, vaša brzina, odlučnost i ispravne odluke mogu okrenuti situaciju u vašu korist i predstavljaju značajnu prednost", rekla je koautorica istraživanja, Daphne Bevelier.

Prema njenim riječima, ljudi donose odluke bazirane na osnovu njihovih predviđanja i pretpostavki razvoja situacije. Oni u svojim glavama proračunavaju vjerovatnoću ishoda cijele situacije te na osnovu toga donose odluku o svom sljedećem potezu. Njihov mozak skuplja vizuelne i zvučne informacije i ostale podatke te na osnovu njihove analize donose odluku o tome šta sljedeće uraditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: