Nauka
0

Identifikovana mumija kraljice Hatšepsut

Sarajevo-x.com
Samo jedan zub pomogao je pri otkrivanju identiteta mumije za koju su arheolozi iz Kaira smatrali da nema prevelikog značaja te je stoga nisu intenzivno ni ispitivali. Sada su DNA analizom došli do saznanja da misteriozna mumija iz Doline kraljeva u Luxoru zapravo pripada kraljici Hatšepsut - najmoćnijem ženskom faraonu.

Pomoću DNA analiza koju je bilo moguće uraditi zbog jednog zuba koji je pronađen, mumija je identificirana kao kraljica Hatšepsut. Ona je u 15. stoljeću p. n. e. vladala 20 godina. Svoju vladavinu uspjela je održati dugi niz godina jer se preoblačila u muškarca noseći mušku odjeću i lažnu bradu. Kraljica je bila i monumentalni graditelj i stručnjaci smatraju da je posjedovala više moći od druge dvije poznate Egipćanke – Kleopatre i Nefertiti.

Kada je umrla, svi njeni tragovi misteriozno su nestali uključujući i njenu mumiju. Godine 1903. pronađena je mumija pokraj sarkofaga kraljičine medicinske sestrice u Dolini kraljeva u Luxoru. Decenijama je misteriozna mumija bila zagonetka te se do sada nije uspio otkriti njen identitet. Zbog toga što je ležala pokraj sarkofaga, stručnjaci su smatrali da je beznačajna te nisu ni pomislili da bi se moglo raditi o kraljici.

Prije godinu egipatski arheolog, Zhai Hawass krenuo u potragu za mumijom kraljice Hatšepsut. Istovremeno u Kairu se izgradila i opremila laboratorija za istraživanje DNA nađenih mumija. Prije dva mjeseca misteriozna i "beznačajna“ mumija donesena je u laboratoriju. Hawass je posumnjao da bi to mogla biti mumija kraljice zbog specifičnog položaja njene lijeve ruke. Naime, ruka je bila naslonjena na prsa što je tradicionalni kraljevski znak drevnog Egipta.

Stručnjaci su na osnovu pronađenog zuba testirali DNA i usporedili je sa DNA-om kraljičine bake čija je mumija ranije nađena. Ustanovljene su značajne sličnosti, a arheolozi su u potpunosti sigurni da su pronašli mumiju kraljice Hatšepsut.