Idealni prekursori života pronađeni na Saturnovom mjesecu Enceladu

Idealni prekursori života pronađeni na Saturnovom mjesecu Enceladu
9
D. B.
4.10.2019. u 09:37
15
komentara
9

dijeljenja
Idealni prekursori života pronađeni na Saturnovom mjesecu Enceladu
Duboko pod zaleđenim praiskonskim okeanima Saturnov mjesec Encelad skriva gradivne blokove života, pokazalo je nedavno obavljeno istražianje.
Ovo otkriće otvara nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovječanstvo usamljeno u svemiru. Analizom velike količine podataka koje je poslala NASA-ina sonda Cassini, naučnici su otkrili da Encelad emituje "nove vrste organskih spojeva" koji se u zaleđenom stanju izbacuju iz ispodpovršinskih okeana. Supstance bi mogle predstavljati idealne prekursore za sintezu biološki releventnih organskih spojeva uključujući aminokiseline koje čine proteine i igraju mnogo drugih uloga u životu.Otkrića su objavljena u srijedu, a naučnici tvrde da su hidrotermalni otvori ispod Enceladovih okeana odgovorni za potiskivanje spojeva u ledene tokove koje je analizirala sonda Cassini. Ako ti otvori funkcionišu po sličnim principima koji su prisutni i na Zemlji, oni bi eventualno mogli transformisati hemikalije u aminokiseline.

"Još uvijek ne znamo da li su aminokiseline potrebne za život izvan Zemlje, ali otkriće molekula koje formiraju aminokiseline je važan dio slagalice", izjavio je Nozair Khawaja koji je vodio istraživački tim.Misija sonde Cassini je trajala 20 godina i okončana je 2017. hodine kada ju je NASA usmjerila ka Saturnovoj atmosferi kako bi skupila što više informacija koje će se analizirati desetljećima.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...