{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I životinje lažu i varaju

16.5.2013. u 17:19
10
1
I životinje lažu i varaju
10
I životinje lažu i varaju
Svi povremeno kažu neku "bijelu laž“, a istraživači smatraju da su konačno pronašli i razlog zašto.
Naučnici su proučavali kooperativno ponašanje između majmuna te smatraju da su životinje razvile sposobnost da lažu i varaju kako bi stvorile saveze, dobile hranu i parile se.

"Naša sposobnost da uvjerljivo lažemo jedni drugima evoluirala je kao direktan rezultat naše kooperativne prirode", tvrde istraživači i navode kako je životinjsko carstvo puno varki i obmana.
Tim je analizirao ponašanje 24 različite vrste primata i otkrili su da je varanje uobičajeno kod vrsta koje više sarađuju.

"Naša komparativna analiza pokazuje da vrste koje više sarađuju, više i varaju. Odnos između varke i saradnje među primatima ukazuje na to da je saradnja bila važan faktor u nastanku laži i prevara u ljudskoj evoluciji", izjavio je za ABC Luke McNally sa Trinity Collegea u Dublinu.

Naučnici smatraju da je laganje evoluiralo mnogo više od svog prvobitnog cilja formiranja saveza.

"Naravno, varka može donijeti mnogo koristi u brojnim sferama životinjskog ponašanja, a ne samo u formiranju saveza. Primjera radi, može pomoći u parenju ili sukobima. Mužjaci nekih vrsta pauka daju bezvrijedne poklone svojim potencijalnim partnerima, a neke bakterije pretjerano proizvode signale kako bi privukle ostale. Naša teorija ukazuje na to da je saradnja evoluirala prije laži, ali je laž prati ustopu", kaže McNally.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: