{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I životinje lažu i varaju

16.5.2013. u 17:19
10
1
I životinje lažu i varaju
10
I životinje lažu i varaju
Svi povremeno kažu neku "bijelu laž“, a istraživači smatraju da su konačno pronašli i razlog zašto.
Naučnici su proučavali kooperativno ponašanje između majmuna te smatraju da su životinje razvile sposobnost da lažu i varaju kako bi stvorile saveze, dobile hranu i parile se.

"Naša sposobnost da uvjerljivo lažemo jedni drugima evoluirala je kao direktan rezultat naše kooperativne prirode", tvrde istraživači i navode kako je životinjsko carstvo puno varki i obmana.
Tim je analizirao ponašanje 24 različite vrste primata i otkrili su da je varanje uobičajeno kod vrsta koje više sarađuju.

"Naša komparativna analiza pokazuje da vrste koje više sarađuju, više i varaju. Odnos između varke i saradnje među primatima ukazuje na to da je saradnja bila važan faktor u nastanku laži i prevara u ljudskoj evoluciji", izjavio je za ABC Luke McNally sa Trinity Collegea u Dublinu.

Naučnici smatraju da je laganje evoluiralo mnogo više od svog prvobitnog cilja formiranja saveza.

"Naravno, varka može donijeti mnogo koristi u brojnim sferama životinjskog ponašanja, a ne samo u formiranju saveza. Primjera radi, može pomoći u parenju ili sukobima. Mužjaci nekih vrsta pauka daju bezvrijedne poklone svojim potencijalnim partnerima, a neke bakterije pretjerano proizvode signale kako bi privukle ostale. Naša teorija ukazuje na to da je saradnja evoluirala prije laži, ali je laž prati ustopu", kaže McNally.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: