{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska registrirala prvo cjepivo protiv raka vrata maternice

F
17.3.2007. u 16:19
0
0
Hrvatska registrirala prvo cjepivo protiv raka vrata maternice
0
Hrvatska registrirala prvo cjepivo protiv raka vrata maternice
Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je uporabu cjepiva za prevenciju raka vrata maternice Gardasila, priopćila je danas farmaceutska tvrtka MSD, koja je proizvođač cjepiva.
Gardasil je odobren kao prvo i jedino cjepivo za uporabu u djece i
adolescenata (djevojčice i dječaci) u dobi od devet do 15 godina i u odraslih žena do 26 godina za prevenciju raka vrata maternice,
prekanceroznih lezija i drugih bolesti uzrokovanih humanim
papilomavirusom (HPV) tipa 6, 11, 16 i 18.

Cijepljenje se sastoji od tri zasebne doze koje se daju dva i šest
mjeseci nakon prvog cijepljenja. HPV tipovi 16 i 18 odgovorni su za približno 70 posto slučajeva raka vrata maternice i prekanceroza, a HPV tipovi 6 i 11 uzrokom su približno 90 posto slučajeva genitalnih bradavica.

U priopćenju se navodi da je u kliničkim studijama Gardasil
spriječio 100 posto infekcija virusom HPV 16 i 18, povezanim s rakom vrata maternice u žena koje prije nisu bile izložene tim tipovima HPV-a. Učinkovitost Gardasila ispitivana je u studiji u kojoj je sudjelovala 20.541 žena u dobi između 16 i 26 godina, a sudionice su praćene do pet godina nakon uključenja, kaže se u priopćenju.

Gardasil je registriran u SAD-u, u 13 zemalja Europske unije, među kojima su Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka i Francuska, te u Norveškoj i Švicarskoj, u Australiji, Kanadi, Meksiku, Brazilu itd.

Prošle je godine u SAD-u ušao u kalendar cijepljenja djevojčica i
djevojaka u dobi od devet do 18 godina, a i australska vlada je
objavila da će pokriti trošak cijepljenja Gardasilom te je stavljen u
nacionalni imunizacijski program za djevojčice u dobi od 12 i 13
godina koji se provodi u školama. Od početka ove godine Gardasil je u obveznom kalendaru cijepljenja i u Italiji, a Nacionalni odbor za imunizaciju u Kanadi preporučio je rutinsko cijepljenje djevojčica i žena u dobi od devet do 26 godina, navodi se u priopćenju.

Diljem svijeta rak vrata maternice je drugi najčešći uzrok smrti od
raka u žena, a humanim papilomavirusom koji ga uzrokuje zaraženo je više od 60 posto seksualno aktivnih žena. U Hrvatskoj na godinu od raka vrata maternice oboli 400 žena, a svaki treći dan umre jedna žena. U većine ljudi HPV infekcija prolazi sama po sebi, no u nekih infekcije nastale od određenih visokorizičnih tipova HPV-a, ako se ne prepoznaju i ne liječe, mogu uzrokovati rak vrata maternice.


Gardasil, četverovalentno rekombinantno cjepivo protiv tipova
humanog papilomavirusa 6, 11, 16, 18, proizvod je globalne
farmaceutske tvrtke Merck & Co., Inc., u mnogim zemljama poznate pod imenom MSD (Merck Sharp & Dohme), osnovane godine 1891.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: