Nauka
0

Hrvatska: Predstavljena teorija "Genomske filostratigrafije"

FENA
U sklopu 5. međunarodne konferencije o forenzičkoj genetici i molekularnoj antroplogiji u splitskom hotelu "Le Meridien Lav" danas je novinarima predstavljena nova teorija "genomske filostratigrafije" koju je razvio mladi genetičar sa zagrebačkog Instituta Ruđera Boškovića Tomislav Domazet Lošo.

Teorija "genomske filostratigrafije", originalni hrvatski "proizvod" koji su izradili hrvatski znanstvenici u "Ruđeru", daje odgovore na neke od najvećih zagonetki evolucije koje su mučile biologe od Darwina, rekao je Domazet.

Njegovo otkriće, koje je već zadobilo pažnju svjetskih znanstvenika, bit će objavljeno u jednom od najuglednijih svjetskih časopisa za molekularnu genetiku "Trends in genetics".

Do sada je jedini izravni pristup istraživanju evolucijske povijesti bilo izučavanje i uspoređivanje fosilnih ostataka otkrivenih na različitim lokacijama u svijetu, no takav je pristup težak za točno rekonstruiranje cjelovita evolucijskog puta neke vrste. Domazet je tomu doskočio pokazavši da je u genima svakog živog organizma "zapisana" čitava evolucijska povijest vrste kojoj pripada. Također je pojasnio i postupak kojim se taj do sada nepoznati zapis može "očitati".

"Genomske filostratigrafija" omogućava izradu cjelovitog atlasa evolucije živog svijeta na Zemlji, ali i izvlačenje informacija o nastanku pojedinih gena, pa tako i onih vezanih uz različite bolesti i njihove izvorne evolucijske uzroke.

Ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića Mladen Žinić istaknuo je kako nema ničeg ljepšeg nego kada se dogodi tako značajno otkriće, pogotovo na tom institutu, ali da je to bilo za očekivati s obzirom na stručnost i kompetentnost njegovih znanstvenika i u svjetskim razmjerima, te da to nije prvo otkriće takvih razmjera.

Institut Ruđera Boškovića ne igra u Kupu UEFA nego u Ligi prvaka, izrazio se sportskim rječnikom Žinić, pojašnjavajući važnost otkrića, jer se objavljuju u najvažnijim svjetskim znanstvenim časopisima.

Poručio je kako će Institut u suradnji s mjerodavnim ministarstvom učiniti sve da se mladom znanstveniku osiguraju uvjeti za daljnji rad veseleći se svim novim velikim otkrićima.

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac naglasio je da će Domazetovo popodnevno predavanje dati još veći značaj međunarodnom skupu koji se održava u Splitu te da je time Hrvatska napravila velik iskorak u rasvjetljavanju evolucijskih zagonetki.

Ministar je najavio da će tijekom skupa mladom znanstveniku biti uručena i najprestižnija nagrada koju dodjeljuje Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti - ISABS (International Society for Applied Biological Sciences), jednu od pet nagrada koje se dodjeljuje za najvažnija otkrića u godini.

"Svaki je komentar suvišan", zaključio je Primorac, čestitavši Tomislavu Domazetu i ravnatelju Mladenu Žiniću na tako velikom uspjehu hrvatske znanosti.

Peta konferencija o forenzičkoj genetici i molekularnoj antropologiji, koju je jutros svečano otvorio ministar Dragan Primorac, u organizaciji ISABS-a, jedan je od najpoznatijih međunarodnih znanstvenih skupova iz kliničke i forenzičke genetike, s više od 300 sudionika.

Tomislav Domazet popodne će održati predavanje "Genomska filostratigrafija otkriva prekretnice u evolucijskoj povijesti životinja" koje se sastoji iz triju dijelova - teorijskog, primjera primjene metode na vinskoj mušici te preliminarnih rezultata analize genoma čovjeka.