{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Honda" će proizvoditi male poslovne avione

F
26.7.2006. u 16:33
0
0
"Honda" će proizvoditi male poslovne avione
0
"Honda" će proizvoditi male poslovne avione
Japanski proizvođač automobila "Honda" objavio je da ulazi na tržište lakih poslovnih aviona u saradnji s američkom kompanijom "Piper Aircraft", a da bi prva zajednička letjelica trebalo da se pojavi u prodaji najvjerovatnije 2010. godine.
Odluka je donsena poslije dvije decenije dugih nastojanja japanskog proizvođača automobila, motocikala i motornih čamaca da se pojavi i na tržistu aviona, navodi se u saopćenju kompanije, javljaju agencije.

"Honda" je najavila da će osnovati novu firmu u Americi kako bi dobila odgovarajuću licencu, a da će već ove godine početi da prima porudžbine za dvomotorni avion sa sedam sjedišta koji će nositi oznaku "Honda-Jet".

Kompanija računa da će serijska proizvodnja početi za tri do četiri godine, a početak prodaje zavisit će od odluke Federalne američke uprave za avionski prijevoz, koja izdaje dozvole za rad.

"Honda" već ima iskustva s proizvodnjom letjelica. Prvi probni let njenog eksperimentalnog aviona obavljen je decembra 2003. godine, a 2004. je osnovala zajedničko preduzeće za proizvodnju avionskih motora sa američkim "General Electricom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: