|

"Honda" će proizvoditi male poslovne avione

"Honda" će proizvoditi male poslovne avione
0
F
FENA
26.7.2006. u 16:33
0
komentara
0

dijeljenja
"Honda" će proizvoditi male poslovne avione
Japanski proizvođač automobila "Honda" objavio je da ulazi na tržište lakih poslovnih aviona u saradnji s američkom kompanijom "Piper Aircraft", a da bi prva zajednička letjelica trebalo da se pojavi u prodaji najvjerovatnije 2010. godine.
Odluka je donsena poslije dvije decenije dugih nastojanja japanskog proizvođača automobila, motocikala i motornih čamaca da se pojavi i na tržistu aviona, navodi se u saopćenju kompanije, javljaju agencije.

"Honda" je najavila da će osnovati novu firmu u Americi kako bi dobila odgovarajuću licencu, a da će već ove godine početi da prima porudžbine za dvomotorni avion sa sedam sjedišta koji će nositi oznaku "Honda-Jet".

Kompanija računa da će serijska proizvodnja početi za tri do četiri godine, a početak prodaje zavisit će od odluke Federalne američke uprave za avionski prijevoz, koja izdaje dozvole za rad.

"Honda" već ima iskustva s proizvodnjom letjelica. Prvi probni let njenog eksperimentalnog aviona obavljen je decembra 2003. godine, a 2004. je osnovala zajedničko preduzeće za proizvodnju avionskih motora sa američkim "General Electricom".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.