|

Homoseksualnost se može isključiti i uključiti?

Homoseksualnost se može isključiti i uključiti?
0
S
Sarajevo-x.com
11.12.2007. u 09:02
0
komentara
0

dijeljenja
Homoseksualnost se može isključiti i uključiti?
Naučnici s Univerziteta u Illinouisu otkrili su neurotransmitersku terapiju kojom se homoseksualnost kod vinskih mušica može uključiti i isključiti u toku nekoliko sati. Ključ je u promjeni percipiranja feromona.
Istraživači su otkrili da je seksualna orijentacija kod vinskih mušica uslovljena jačinom povezanosti sinapsi. Naime, oni su uspjeli promijeniti i utjecati na neurotransmiterske nivoe u sinapsama i na taj način promijeniti i seksualno ponašanje mušica, izvještava Science Daily.

Nakon mutacije, muške vinske mušice nisu smatrale "odbojnim" feromon koji su ispuštale druge muške mušice te su se i s njima ponašali kao sa ženkama. Mnoge su pokušale i pariti se s istospolnim jedinkama.

"Ovo je nevjerovatno jer se uglavnom vjeruje kako je seksualno ponašanje nešto što se ne može izmijeniti. Ovo automatski mijenja naše mišljenje o tome. Čini se da se vinske mušice, u zavisnosti od toga kako percipiraju feromone, različito seksualno ponašaju", izjavio je medijima vodeći naučnik David Featherstone.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.