|

Hoćemo li moći disati na Mjesecu? Pogon za pretvaranje prašine u kisik radi na tome

Hoćemo li moći disati na Mjesecu? Pogon za pretvaranje prašine u kisik radi na tome
12
D
T. T.
22.1.2020. u 14:17
11
komentara
12

dijeljenja
Hoćemo li moći disati na Mjesecu? Pogon za pretvaranje prašine u kisik radi na tome Ilustracija: Shutterstock
Ako čovjek želi dugoročno prisustvo na Mjesecu, za to će mu biti potreban, osim raketnog goriva, i zrak koji može udisati, a ESA je pronašla način kako proizvesti oboje koristeći samo resurse koje daje Mjesec.
ESA (European Space Agency) provodi pilot projekt postrojenja koje pretvara Mjesečevu prašinu, za sada simulaciju iste, u kisik koji se može koristiti za proizvodnju zraka i goriva.

Tehnika koja se primjenjuje u ovom prototipu postrojenja izdvaja velike količine kisika iz regolita, Mjesečeve podloge, koristeći soli rastopljene u procesu elektrolize, kako bi njima zagrijavala prašinu i iz nje, preko soli, prevodila kisik u stanje pozitivnog iona.

Kako se očekuje, ovaj proces bi mogao dodatno ohrabriti istraživače Mjeseca, jer bi osigurao korisne legure za izgradnju naselja, odnosno za popravke vozila, navodi Engadget.

Međutim, mnogo toga je još potrebno učiniti prije nego što ovakvo postrojenje stigne na Mjesec. Prije svega, mora se naći način da ono zadržava kisik u sebi, umjesto da samo ispušta plin. Također, naučnici bi trebali do kraja ispitati koja legura bi bila najkorisnija kao nusproizvod. Test postrojenje, kako se očekuje, trebalo bi biti završeno do sredine 2020. godine, te se stoga čini kao da je samo pitanje vremena kada će istraživači proizvoditi zrak daleko izvan Zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...