Nauka
0

HIV virus dvostruko oštećuje mozak

Sarajevo-x.com
Nova istraživanja rađena na virusu side pokazala su da on oštećuje mozak na dva načina, a da je ishod fatalan. Virus HIV-a ne samo da oštećuje ćelije mozga već sprječava i nastajanje novih ćelija. Zbog toga zaraženi često boluju od demencije, poremećaja u spavanju i gubitka memorije.

Studija objavljena u magazinu "Cell Stem Cell" razjasnila je stanje u koje zaraženi HIV-om često zapadaju, a koje su doktori nazvali HIV - demencija. Istraživanja su pokazala da virus oštećuje ćelije mozga i sprječava nastanak novih što doslovno znači da mozak propada, prenosi Reuters.

Iako se većina HIV pozitivnih žali na probleme kao što su poremećaji u spavanju i gubitak memorije, malo se znalo o ovim popratnim pojavama bolesti. Istraživanja koja još uvijek otkrivaju nove smrtonosne efekte side pomažu da se spoznaju ti problemi. Ta bi se saznanja mogla iskoristiti prilikom pravljenja lijekova.

Primijećeno je da HIV - demencija ipak ima manje efekte za one koji koriste koktele lijekova propisanih za zaražene ovim virusom.

Novo saznanje u ovom istraživanju jeste da je prvi put viđeno da HIV virus utiče na matične ćelije.