NASA-ina letjelica
40

Helikopter Ingenuity slavi prvu godišnjicu historijskog leta na Marsu

D. B.
Helikopter Ingenuity, koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, prije tačno godinu je prvi put poletio na Crvenoj planeti.

Riječ je o prvom slučaju da je letjelica sa Zemlje poletjela na nekom drugom svijetu. Historijski let je uslijedio nakon što se helikopter u unutrašnjosti rovera Perseverance spustio na površinu Marsa u kater Jezero 18. februara 2021. godine, a nakon dva mjeseca je Ingenuity prvi put poletio. To je bio let na visini of tri metra, a trajao je 39 sekundi. Ipak, time je dokazano da je moguće istraživati Mars iz "zraka" iako atmosfera na Crvenoj planeti ima tek 1 posto gustoće u odnosu na atmosferu Zemlje na nivou mora.

Ingenuity je s lakoćom obavio svoje zadatke te je nastavio letjeti, a godinu dana kasnije iza sebe ima 25 letova i tu ne namjerava stati.

Tim zadužen za misiju ide do granica helikoptera, a tokom 25. leta obavljenog 8. aprila Ingenuity je preletio 704 metra te dostigao brzinu od 19,8 km/h što je njegov rekord.

NASA-in helikopter sada obavlja izviđanje kako bi pomogao timu da isplanira sigurnu rutu za rover Perseverance te identifikuje potencijalne naučne mete.

Izdržljivost Ingenuityja je rezultat rada eksperata i kreativaca, a prema tvrdnjama NASA-e, letjelica je i dalje u dobrom stanju tako da će nastaviti s letovima. Novi zadatak je da pomogne roveru da istražuje deltu rijeke koja je nekada postojala u krateru Jezero. Također, Ingenuityjev rad postavlja temelje za još veće misije na Marsu. NASA-in laboratorij za mlazni pogon već pravi planove za veće i naprednije nasljednike koji će moći samostalno istraživati Mars. Trenutno se sva komunikacija sa Ingenuityjem obavlja preko rovera Perseverance.

Naučnici se nadaju da će budući helikopter moći preletjeti nekoliko kilometara odjednom te da će moći nositi svoje naučne instrumente.