Jedinstven primjerak
64

Hebrejska Biblija stara više od 1.000 godina prodaje se za 50 miliona dolara

F. H.
Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's
Hebrejska Biblija stara više od 1.000 godina bit će prodana na aukciji u New Yorku za procijenjenih 50 miliona dolara, objavila je aukcijska kuća Sotheby's.

Codex Sassoon koji se datira u kasno deveto do ranog desetog stoljeća je najstarija i najcjelovitija hebrejska Biblija ikad otkrivena. Postat će najskuplji historijski dokument ili rukopis koji je ikada išao na prodaju kada ga Sotheby's stavi na aukciju u maju.

"(To) je nedvojbeno jedan od najvažnijih i jedinstvenih tekstova u ljudskoj historiji", rekao je Richard Austin, globalni voditelj Sotheby'sovih knjiga i rukopisa.

Codex Sassoon je jedan od samo dva kodeksa, ili rukopisa, koji sadrže sve 24 knjige hebrejske Biblije koji su preživjeli do modernog doba. Znatno je potpuniji od Alepskog kodeksa i stariji od Lenjingradskog kodeksa, dvije druge poznate rane hebrejske Biblije, saopćio je Sotheby's.

Rukopis predstavlja vezu između Svitaka s Mrtvog mora, koji datiraju još iz trećeg stoljeća prije Krista i današnjeg moderno prihvaćenog oblika hebrejske Biblije.

Ime je dobila po prethodnom vlasniku Davidu Solomonu Sassoonu (1880.-1942.) koji je okupio najznačajniju privatnu zbirku starojevrejskih tekstova na svijetu.

Dokument se stavlja na aukciju po prvi put u više od 30 godina, s procjenom prije prodaje između 30 i 50 miliona dolara.

U novembru 2021. Sotheby's je prodao jedan od prvih ispisa američkog ustava za 43 milona dolara, što je rekordna cijena za historijski rukopis.