Nauka
5

Gubitak čula mirisa - prvi znak Alzheimerove bolesti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Poteškoće prilikom identificiranja svakodnevnih mirisa kao što je miris limuna, banane i cimeta može biti prvi znak Alzheimerove bolesti. Ovo su nalazi nove studije objavljene u časopisu "Arhivi generalne psihijatrije" koji bi u ranim fazama mogli otkriti rizik pacijenta da oboli od ovog razarajućeg poremećaja mozga.

Testiranjem osjetila mirisa stručnjaci bi mogli spoznati načine kako usporiti ili čak u potpunosti zaustaviti razvoj Alzheimerove bolesti. Naime, do sada još nije pronađen lijek za milione oboljelih širom svijeta.

"Ustanovili smo da Alzheimerova bolest prvo onesposobi centar za miris u mozgu", izjavio je u razgovoru za Reuters Robert Franks, stručnjak za percepciju sa Univerziteta Cincinnati.

Druge studije su i ranije pokazivale povezanost gubitka čula za miris sa ovom bolešću, ali ova studija je prva uključila program redovnih pregleda dobrovoljaca i to tokom narednih pet godina ukoliko se ustanovi povećan rizik od oboljenja.

U okviru studije pregledano je 600 dobrovoljaca i njihov osnovni zadatak bio je da identificiraju svakodnevne mirise kao što je miris luka, limuna, cimeta, bibera, čokolade, ruža, banana, sapuna, benzina i dima.

Učesnici koji nisu uspjeli identifikovati 50% mirisa, u narednih pet godina dolazit će na redovne preglede jer postoji osnovana sumnja za povećan rizik oboljenja od Alzheimerove bolesti.