{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gubitak čula mirisa - prvi znak Alzheimerove bolesti

S
4.7.2007. u 11:35
5
0
Gubitak čula mirisa - prvi znak Alzheimerove bolesti
5
Gubitak čula mirisa - prvi znak Alzheimerove bolesti
Foto: AFP
Poteškoće prilikom identificiranja svakodnevnih mirisa kao što je miris limuna, banane i cimeta može biti prvi znak Alzheimerove bolesti. Ovo su nalazi nove studije objavljene u časopisu "Arhivi generalne psihijatrije" koji bi u ranim fazama mogli otkriti rizik pacijenta da oboli od ovog razarajućeg poremećaja mozga.
Testiranjem osjetila mirisa stručnjaci bi mogli spoznati načine kako usporiti ili čak u potpunosti zaustaviti razvoj Alzheimerove bolesti. Naime, do sada još nije pronađen lijek za milione oboljelih širom svijeta.

"Ustanovili smo da Alzheimerova bolest prvo onesposobi centar za miris u mozgu", izjavio je u razgovoru za Reuters Robert Franks, stručnjak za percepciju sa Univerziteta Cincinnati.

Druge studije su i ranije pokazivale povezanost gubitka čula za miris sa ovom bolešću, ali ova studija je prva uključila program redovnih pregleda dobrovoljaca i to tokom narednih pet godina ukoliko se ustanovi povećan rizik od oboljenja.

U okviru studije pregledano je 600 dobrovoljaca i njihov osnovni zadatak bio je da identificiraju svakodnevne mirise kao što je miris luka, limuna, cimeta, bibera, čokolade, ruža, banana, sapuna, benzina i dima.

Učesnici koji nisu uspjeli identifikovati 50% mirisa, u narednih pet godina dolazit će na redovne preglede jer postoji osnovana sumnja za povećan rizik oboljenja od Alzheimerove bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: