Vrijedni artefakti
13

Grobno mjesto staro 2.000 godina otkriva tajne željeznog doba u Njemačkoj

F. H.
Foto: LWL-AfW Olpe/Petra Fleischer
Foto: LWL-AfW Olpe/Petra Fleischer
U blizini Fröndenberg-Frömerna u Njemačkoj iskopano je 2.000 godina staro grobno mjesto koje sadrži pougljenjene ostatke i vrijedne artefakte.

Predvođeni Regionalnom udrugom Westphalia-Lippe (LWL), stručnjaci su otkrili zadivljujući uvid u misterije željeznog doba, bacajući svjetlo na bogatu historiju regije.

Dr. Manuel Zeiler, arheolog iz LWL-a, izrazio je svoje uzbuđenje zbog otkrića.

"Bogati keramički dodaci čine jedan grob posebno jedinstvenim za željezno doba u Westfaliji", kazao je Zeiler.

Ovo izvanredno otkriće obećava da će obogatiti naše razumijevanje historijskog konteksta tog doba.

Iskopavanje je poduzeto u sklopu kontinuiranog praćenja aktivnosti eksploatacije gline na tom području. Lokalno porodično poduzeće iz Fröndenberga/Ruhra odgovorno je za vađenje sirovina iz malih parcela zemlje, koje se naknadno prerađuju kao komponente za mješavine supstrata koje se koriste u uzgoju biljaka. Ovaj proces zahtijeva uklanjanje gornjeg sloja tla, nakon čega slijedi njegova obnova nakon završetka vađenja gline, što omogućuje povratak zemljišta u poljoprivrednu upotrebu.

Foto: LWL-AfW Olpe/ Michael Baales
Foto: LWL-AfW Olpe/ Michael Baales

Regija koja okružuje Fröndenberg odavno je prepoznata kao bogata nasljeima, velikim dijelom zahvaljujući predanim naporima konzervatora arheoloških spomenika volontera Michaela Beckera, čija su desetljeća rada bila ključna u otkrivanju njegovog historijskog značaja. Nedavne eksploatacije gline u blizini Frömerna već su pružile uvid u historiju željeznog doba tog područja, ali ovogodišnji nalazi nadmašili su očekivanja.

"Osim manjih rupa, neke iskopine su se također pojavile neposredno ispod obradivog zemljišta, koje je bilo prilično lako prepoznati, posebno zbog velike količine ostataka požara, drvenog ugljena i većih krhotine keramike", objasnila je dr. Eva Cichy iz LWL Archaeology ogranka Olpe

Prisutnost ljudskih ostataka u nekim od tih iskapanja brzo je dovela do spoznaje da je otkriveno malo groblje, iako je veći dio oštećen tokom vremena poljoprivrednim aktivnostima.

Posebno treba istaknuti dvije veće jame, obje sa značajnim količinama požarišta i krupnih keramičkih ulomaka. Isticala se najsjevernija jama, blago ovalnog oblika i duboka oko 15 centimetara. Brojne velike keramičke krhotine s intrigantnim značajkama, kao što su otisci prstiju i primijenjene trake, otkrivene su na njegovom rubu.

"Znamo za takvu keramiku, na primjer, iz dobro datiranih naselja u Donjem Hessenu od 3. do 2. stoljeća prije Nove ere", kazao je dr. Manuel Zeiler.

Prisutnost spaljenih kostiju u ovoj jami ukazuje na to da je služila kao grob, točnije zgarište u koje su položene samo ograničene količine ostataka pogrebne lomače. Dodatni artefakti, uključujući ukrašeni zavrtanj vretena i nekoliko utega za tkalački stan, upućuju na mogućnost da je ovo moglo biti mjesto ukopa žene.

Nadalje, u jednoj od susjednih jama pronađen je cjelovit vrh strijele s krilima i drškama izrađen od kremena, koji datira otprilike 2.000 godina unatrag iz kulture zvonastih čaša na kraju mlađeg kamenog doba. Iako je njegova prisutnost izvanredna, arheolozi nisu sigurni je li ondje namjerno postavljen tokom željeznog doba ili je slučajno završio u jami tokom iskopavanja ili zatrpavanja. Ostaje primamljiva misterija.

Prof. dr. Michael Baales, voditelj ogranka LWL Olpe, istaknuo je važnost dosljednog arheološkog praćenja u područjima pogodnim za naseljavanje.

"Primjer u Frömernu pokazuje koliko je važno dosljedno arheološko praćenje zemljanih radova u takvim regijama koje su povoljne za naseljavanje. Ovdje se uvijek mogu dobiti mnogi naučno važni, daljnji uvidi", rekao je Baales.

Ovo otkriće naglašava važnost istraživanja koja su u tijeku u otkrivanju tajni naše davne prošlosti.