Klimatske promjene
206

Grenland se otapa brže nego što su naučnici mislili, katastrofalne posljedice nemoguće zaustaviti

Klix.ba
Grenland (Foto: Shutterstock)
Grenland (Foto: Shutterstock)
Novo istraživanje pokazalo je da se masivni ledeni bregovi na Grenlandu tope brže nego što su naučnici ranije mislili. Osim toga, ističu da je vjerovatno prekasno uraditi bilo šta u vezi s tim.

Ova otkrića mogu implicirati katastrofalnu sudbinu za otoke i priobalna područja, piše CNN podsjećajući da se osam od deset najvećih svjetskih gradova nalazi u blizini obale.

Michael Bevis, profesor geodinamike na Univerzitetu Ohio i glavni autor studije, kaže da je čovječanstvo vjerovatno došlo do tačke nakon koje nema povratka kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

"Jedino što možemo uraditi je prilagoditi se i ublažiti daljnje globalno zagrijavanje, ali u svakom slučaju je prekasno da prođemo bez negativnih posljedica, jer će doći do dodatnog porasta nivoa mora", rekao je Bevis.

Dodao je kako se led na Grenlandu topi u ciklusima zbog prirodnih vremenskih fenomena i istakao da su rastuće temperature pogoršale taj trend.

U saopćenju države Ohio navedeno je da se studija Bevisovog tima razlikuje od prethodnih istraživanja o Grenlandu po tome što je usredotočena na jugozapadni dio Grenlanda koji nema mnogo glečera.

Studija koja je objavljena prošlog mjeseca u naučnom magazinu Nature pokazala je da se ledeni bregovi na Grenlandu tope 50 posto brže nego prije industrijske revolucije i 33 posto brže nego u 20. stoljeću, što će dovesti do povećanja nivoa mora širom svijeta za blizu 7 metara.

Osim toga, ova studija analizirala je GPS podatke s obale Grenlanda kako bi se preciznije razumjela prethodna istraživanja iz zajedničkog projekta NASA-e i njemačkog svemirskog centra koja su pokazala da Grenland gubi 280 gigatona leda godišnje uzrokujući time porast globalnog nivoa mora za 0,03 inča.

Bevis je sa svojim timom otkrio da se led na Grenlandu 2012. godine topio četiri puta brže nego 2003. godine. To ubrzanje uglavnom se dogodilo na jugozapadu Grenlanda.