{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčki arheolozi pronašli kip božice Here

S
2.3.2007. u 13:41
0
0
Grčki arheolozi pronašli kip božice Here
0
Grčki arheolozi pronašli kip božice Here
Foto: AP, bezglavi kip božice Here
Otprilike 2.2000 godina star kip grčke božice Here pronađen je među zidinama grada smještenog ispod planine Olympus, mitološkog doma grčkih bogova, saopćili su grčki arheolozi u četvrtak.
Bezglavi mramorni kip žene koja sjedi na tronu otkriven je prošle godine tokom iskopavanja ruševina antičkog Diona, samo 50 km jugozapadno od Thessalonikija.

Arheolog Dimitris Pantermalis je izjavio kako su rani krščani iz Diona koristili ovaj kip kao dio odbrambenih zidina.

Dodao je još kako je kip prvobitno bio smješten u hramu posvećenom Zeusu, vrhovnom vođi antičkih grčkih bogova, čiji je kip pronađen 2003. godine među ruševinama hrama.

"Kip Here je bio postavljen u hramu odmah pored kipa Zeusa", otkrio je Pantermalis, profesor sa Univerziteta u Thessalonikiju koji je više od tri desetljeća predvodio iskopavanja na lokaciji Diona.

"Kipovi Here i Zeusa su izrađeni u prirodnoj veličini, od istog materijala i korištenjem iste tehnike.

Prrema Pantermalisovim riječima, ukoliko se i zvanično potvrdi, ovo bi moglo biti prvo otkriće kipova više različitih bogova u samo jednom hramu u Grčkoj.

Također je moguće da je i kip Atene, božice mudrosti, bio postavljen pored Zeusa. Arheolozi se nadaju da će ovaj kip otkriti uskoro.

Dion je bio značajno religijsko središte antičke Makedonije u kojem je, u 4. stoljeću prije nove ere, Aleksandar Veliki ponudio mnoge žrtve bogovima prije početka pobjedničke kampanje protiv Perzijskog Carstva.

Arheolozi su do sada iskopali hramove, razne kipove, pozorišta, stadione, gradske zidine, hotel, banje i ulice sa čudesnim sistemima kanalizacije.

Pantermalis će interesantno otkriće predstaviti u petak tokom trodnevne arheološke konferencije koja je svečano otvorena u četvrtak u Thessalonikiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: