Nauka
0

Graham Bell ukrao revolucionarnu ideju za telefon

Sarajevo-x.com
U novoj knjizi "The Telephone Gambit: Chasing Alexander Graham Bell's Secret", novinar je potvrdio ono što se dugo vremena sumnjalo i o čemu se potajno pričalo - da je Alexander Graham Bell ukrao revolucionarnu ideju za telefon od suparnika Elishea Graya.

U knjizi "The Telephone Gambit: Chasing Alexander Graham Bell's Secret," novinar Seth Shulman je u pitanje doveo moral i etiku Alexandera Grahama Bella za kojeg tvrdi da je ukrao ideju za telefon od svog suparnika Elishea Graya, prenosi Reuters.

Prema Shulmanovim riječima Bellu su pomogli advokati i korumpirani ispitivač patenata koji su mu na uvid dali dokumente patenta za telefon Elishea Graya. Nakon što je navodno ukrao ideju, Bell je prvi priložio dokumente za patent i time se u svijetu poznaje kao "izumitelj" telefona.

Shulman naglašava da je dokaz krađe sama Bellova knjižica s eksperimentima u kojoj je zabilježen pokušaj emitovanja glasa elektromagnetskim putem preko žice. Ta se metoda pokazala neuspješnom. Samo 12 dana nakon datuma pribilježenog na stranici u knjizi, Bell se vratio sa puta s potpunom promjenom pristupa.

Knjiga novinara Shulmana u prodaji će se naći 7. januara sljedeće godine, a u njoj će biti objavljeni i detalji dokaza koji prema njegovom, ali i mišljenju mnogih, pokazuju da je Bell ukrao revolucionarnu ideju.