UN
0

Gradovi će biti prva linija fronta protiv klimatskih promjena

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Urbana područja postat će prva linija fronta u borbi protiv klimatskih promjena, pošto su gradovi najodgovorniji za zagrijavanje planete, upozorile su UN u novom izvještaju.

Autori "Globalnog izvještaja o ljudskim naseljima, gradovima i klimatskim promjenama 2011" navode da im je cilj da unaprijede saznanja o tome na koji način gradovi doprinose promjenama klime i koje mjere mogu da se preduzmu tim povodom.

Stručnjaci upozoravaju da će uslijediti "fatalan sudar između klimatskih promjena i urbanizacije" ukoliko se ne preduzme akcija.

Joan Clos, direktor UN-ovog programa "Stanište", rekla je da je globalni trend urbanizacije zabrinjavajuć, ako se u vidu ima potreba da se smanje emisije štetnih gasova.

"Svjedoci smo toga da urbanizacija napreduje. Prešli smo prag od 50 posto svjetske populacije koja živi u urbanim područjima. Nema naznaka da će ovaj tempo rasta oslabiti, a znamo da je potrošnja energije veća sa porastom urbanizacije", rekla je Clos.

UN procjenjuju da će do 2030. godine 59 posto svjetskog stanovništva živjeti u urbanim oblastima.

Svake godine, broj ljudi koji žive u gradovima poraste za 67 miliona, a 91 posto rasta dešava se u zemljama u razvoju.
Osim što gradovi najviše doprinose zagrijavanju planete, oni su istovremeno i najviše osjetljivi na posljedice te pojave, poput većeg broja toplotnih talasa i jakih kišnih padavina, te rasta nivoa mora.