Veliko pomračenje
626

Građani BiH večeras svjedočili predivnom Krvavom Mjesecu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Građani BiH večeras su zajedno sa većim dijelom svijeta mogli da uživaju u pomračenju Mjeseca koji je ovom prilikom bio i najduži u 21. vijeku. U Sarajevu je organizovano i javno posmatranje ove astronomske pojave.

Pomračenje Mjeseca nastaje prilikom ulaska Zemljinog prirodnog satelita u njenu sjenu, odnosno kada se Zemlja nađe između Sunca i Mjeseca. Kolokvijalni naziv "Krvavi Mjesec" dotiče se njegove prividne boje, a koju uzrokuje efekt poznatog pod nazivom "Rayleigh Scattering", gdje se grupe zelene i ljubičaste svjetlosti filtriraju kroz atmosferu.

Period totalnog pomračenja, kada Mjesec je potpuno zatamnjen, trajao je jedan sat i 43 minute. Lunarne ekstenzije će biti vidljive s bilo kojeg mjesta na Zemlji gdje je noć.

Tako je večerašnje pomračenje bilo vidljivo u Evropi, na Bliskom istoku, u Africi, Australiji, većem dijelu Azije i Južne Amerike te u Velikoj Britaniji od 21 do 22:15 sati.

U isto vrijeme dok budemo svjedočili pomračenju ili tačnije Krvavom Mjesecu, Mars je bio na najbližoj udaljenoj tački od Zemlje od 2013. godine, a primijetit ćete ga u vidu sjajne crvene zvijezde u blizini Mjeseca.